Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ενδοοικογενειακή βία και υποχρεώσεις εκπαιδευτικών


Δασκάλα έκανε αναφορά στην Εισαγγελέα Υπηρεσίας για περιστατικό κακοποίησης ανήλικης μαθήτριας. Το κοριτσάκι φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στους δασκάλους του κάποια περιστατικά που συνέβησαν σε βάρος του από τον πατέρα του, γεγονός που τους θορύβησε, κρίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει Εισαγγελική διερεύνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας  «Πατρίς» Ηρακλείου (21/2/2013), η μητέρα είχε πάρει τα παιδιά της και είχε καταφύγει σε ξενώνα κακοποίησης.  

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ο δάσκαλος να αντιληφθεί την κακοποίηση του ανήλικου μαθητή του, είτε βλέποντας, ιδίοις όμμασι, τα σημάδια στο σώμα του ανήλικου παιδιού, είτε όταν το ίδιο το παιδί, ζητώντας του στην ουσία βοήθεια, του εξομολογείται το Γολγοθά που βιώνει μέσα στο σπίτι του.

Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 3500/2006 (Υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών) ο Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος, κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται ή διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τον διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει, αμέσως, την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και οι υπεύθυνοι των πάσης φύσεως Μονάδων Προσχολικής Αγωγής.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν ενυπόγραφα αφού εστάλη από το Υπουργείο Παιδείας εγκύκλιος (η υπ.αρ. 73444/Γ2/06-07-2007) προς όλα τα σχολεία της χώρας εφιστώντας την προσοχή των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την αυστηρή εφαρμογή του Νόμου ζητώντας παράλληλα την ενυπόγραφη ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών. 

Σύμφωνα με την ως άνω διάταξη ( άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 3500/2006), ο εκπαιδευτικός υποχρεούται να αναφέρει στον διευθυντή του την αξιόποινη πράξη εις βάρος του μαθητή και αυτός με την σειρά του στον Εισαγγελέα.

Πόσο εύκολο όμως είναι για έναν εκπαιδευτικό να αναφέρει το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας που έχει διαπραχθεί εις βάρος του μαθητή του; Η σκέψη πως μπορεί να μπερδευτούν τα πράγματα και η κατάσταση να χειροτερέψει για το ίδιο το παιδί μέσα στην οικογένεια, δρα ανασταλτικά.

Πριν την θέσπιση του νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αρκετοί εκπαιδευτικοί τηλεφωνούσαν στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και ρωτούσαν τι πρέπει να κάνουν για να  βοηθήσουν το ανήλικο θύμα εκδηλώνοντας παράλληλα το φόβο τους  και την αγωνία τους μήπως άθελά τους, του δημιουργούσαν μεγαλύτερα προβλήματα.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου, οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να επικοινωνούν με τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και να δημοσιοποιούν πρώτα σε αυτές την ενδοοικογενειακή βία που βιώνουν οι μαθητές τους.


Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ








Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
https://stefaniasouli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.