Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ντρέπομαι να μιλήσω (Νομικές συμβουλές στο διαζύγιο)

Θέλεις διαζύγιο και έχεις κλείσει ραντεβού με ένα δικηγόρο. Είναι σε λίγες μέρες αλλά εσύ έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι από τώρα. Τι θα πεις, πως θα ξεκινήσεις… τι θα σε ρωτήσει ο δικηγόρος. Αλήθεια τι θα σκεφτεί για μένα, σκέφτεσαι. Το τελευταίο σε άγχωσε πιο πολύ από όλα. Τώρα πως θα μιλήσεις; Πως θα τα πεις όλα αυτά που έχουν συμβεί;

Ηρέμησε, δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος που δυσκολεύεται να μιλήσει για προσωπικά του θέματα και προβλήματα.

Κάποιοι άνθρωποι ντρέπονται τόσο πολύ που μέσα στο ραντεβού παθαίνουν ένα «μπλακ άουτ» στην μνήμη και εκεί που ήθελαν και είχαν να πουν τόσα, δεν θυμούνται ούτε τα μισά. Θα τα θυμηθούν βέβαια όταν θα φύγουν από το γραφείο του δικηγόρου και θα επικοινωνήσουν μαζί του μετά, για να του τα αναφέρουν.
Κάποιοι άνθρωποι πάλι έχουν απωθήσει τόσο πολύ κάποια τραυματικά γεγονότα και εμπειρίες που όσο και να προσπαθούν στη διάρκεια του ραντεβού να τα θυμηθούν, δεν τα θυμούνται. Βέβαια και αυτοί θα θυμηθούν μετά από ώρες ή μέρες, γιατί άπαξ και ανοίξεις το κουτί της μνήμης ένα μικρό ανεμοστρόβιλο από ενθυμήματα θα τον έχεις αλλά το πρόβλημα είναι ότι θα έχεις φύγει από το γραφείο του δικηγόρου και θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις πάλι μαζί του.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι, ψυχολογικοί πάλι, τους οποίους δεν θα τους αναλύσουμε εδώ, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και λογικό να αισθάνεσαι συστολή, αμηχανία ή όπως αλλιώς το βιώνεις αυτό το συναίσθημα και το αισθάνεσαι, και το ονοματίζεις εσύ ο ίδιος, στη σκέψη ότι θα μιλήσεις σε ένα ξένο για τη ζωή σου και για πράγματα που γίνονται μέσα στο σπίτι σου.    
Ωραία μέχρι εδώ… τώρα πως θα σου φύγει αυτή η αμηχανία, η συστολή, το άγχος ;

Πολύ εύκολα, εάν λάβεις υπόψη σου τα ακόλουθα:

1)   Ο δικηγόρος έχει δει και έχει ακούσει τα πάντα. Όταν λέω τα πάντα, εννοώ τα πάντα. Σπάνια θα τον εκπλήξει κάτι και θα το θεωρήσει α-νόρμαλ. Να επισημειώσω ότι δεν μιλάω για εγκλήματα αλλά για ανθρώπινες συμπεριφορές και γεγονότα. 

2)   Στο γραφείο του δικηγόρου δεν πας για καφέ αλλά για δουλειά. Που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις την ανάλογη διάθεση. Δηλαδή δεν πας απλά για να μιλήσεις και να σε ακούσει κάποιος για να αποφορτιστείς (που θα συμβεί και αυτό) αλλά για να παρουσιάσεις το πρόβλημά σου, όσο πιο αναλυτικά γίνεται και για να βρεις λύσεις.    

3)   Πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις και τι θα ζητήσεις από το δικηγόρο. Θέλεις μία νομική συμβουλή; Θέλεις να ενημερωθείς για τα δικαιωματά σου; Θέλεις να προχωρήσεις σε δικαστικές διαδικασίες; Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσεις μέσα σου. Θα πρέπει να σκεφτείς πως θέλεις να είναι η ζωή σου από εδώ και στο εξής. Ο δικηγόρος δεν θα σου πει τι θα κάνεις. Ούτε θα πάρει αποφάσεις για σένα.  

4)   Κράτα από πριν σημειώσεις. Ξεκίνα να γράφεις ό,τι θεωρείς σημαντικό για την υπόθεση. Θα σε βοηθήσει να θυμηθείς γεγονότα και στοιχεία που βρίσκονται καταχωνιασμένα στην άκρη του μυαλού σου. Γράψε ένα καλό ιστορικό. Θα σε ζορίσει συναισθηματικά αλλά θα σε βοηθήσει να είσαι σαφής και συγκεκριμένος στο ραντεβού σου με το δικηγόρο. Εάν μπορείς  συνόδευσε το ιστορικό με αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα κ.λ.π.

5)   Τα προβλήματα είναι για τους ανθρώπους, το ίδιο και ο πόνος. Μην σκέφτεσαι ότι μπορεί να "σπάσεις" και να δείξεις μία ευαίσθητη και αδύναμη πλευρά του εαυτού σου. Είναι ανθρώπινο και συμβαίνει πολύ συχνά.

6)   Να είσαι ο εαυτός σου.


Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.