Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Όταν ο γάμος ματαιώνεται


Κάποιες φορές, συνήθως ελάχιστο χρόνο πριν την ορισθείσα ημερομηνία τέλεσής του, ο γάμος ματαιώνεται. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Και τότε το πρώην μνηστευμένο ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με διάφορα προβλήματα. Εάν έχει δημοσιοποιηθεί το γεγονός και έχουν σταλεί προσκλήσεις σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς, η κάθε πλευρά θα πρέπει να ενημερώσει τους καλεσμένους της και να απαντήσει στις ερωτήσεις αυτών όπως « Γιατί ματαιώθηκε ο γάμος;»,  «Ματαιώθηκε ο γάμος ή τον αναβάλλατε;», «Ορίσατε καινούργια ημερομηνία;»,  «Ποιος φταίει για την ματαίωση;» και άλλες πολλές,  κάποιες φορές αδιάκριτες και πολύ προσωπικές που φέρνουν σε αμηχανία και οργή τον ερωτηθέντα.

Το πόσο δύσκολο, στη διαχείρισή του, είναι το συμβάν της ματαίωσης του γάμου, επιβεβαιώνεται και από αρκετούς διαζευγμένους που έχουν δηλώσει ότι εάν δεν ντρεπόντουσαν για την δημοσιοποίηση της τέλεσης του μυστηρίου, για τις προσκλήσεις που είχαν στείλει και τα δώρα που είχαν λάβει, θα είχαν προχωρήσει χωρίς δεύτερη σκέψη στην ματαίωσή του.
Και ενώ τα ανωτέρω πολύ γρήγορα διευθετούνται και η ζωή συνεχίζεται χωρίς εκατέρωθεν αξιώσεις για τους πρώην μνηστευμένους, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν κάποιος από τους δύο με την προσδοκία του γάμου,  αντάλλαξε δώρα μεγάλης χρηματικής αξίας ή έδωσε χρήματα για ανέγερση σπιτιού, για αγορά επίπλων κ.λ.π.    

Σύμφωνα με το νόμο, αν ο γάμος ματαιώθηκε, καθένας από τους μνηστευμένους έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τον άλλο, κατά τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, καθετί που του έδωσε ως δωρεά ή ως σύμβολο της μνηστείας.

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.