Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Θέλω να πάρω το επώνυμο του συζύγου μου (Επώνυμο των συζύγων)


Σύμφωνα με το άρθρο 1388 του Αστικού Κώδικα, (Οικογενειακό Δίκαιο – Σχέσεις των συζύγων από το γάμο) ως ορίζει, με το γάμο δεν μεταβάλλεται το επώνυμο των συζύγων, ως προς τις έννομες σχέσεις τους. Στις κοινωνικές σχέσεις ο κάθε σύζυγος μπορεί, εφόσον σ’ αυτό συμφωνεί και ο άλλος, να χρησιμοποιεί το επώνυμο του τελευταίου ή να το προσθέτει στο δικό του. Με συμφωνία των συζύγων ο καθένας από αυτούς μπορεί να προσθέτει στο επώνυμό του το επώνυμο του άλλου.

 
  • Πως γίνεται η προσθήκη του επωνύμου του/της συζύγου;                                                                                          Η προσθήκη γίνεται με κοινή δήλωση ενώπιον του ληξιάρχου και ισχύει μέχρι να ανακληθεί ενώπιον του ληξιάρχου με κοινή δήλωση των συζύγων ή με μονομερή δήλωση οποιουδήποτε των συζύγων, η οποία κοινοποιείται στον άλλο σύζυγο.   
  • Πότε θεωρείται ότι υπάρχει ανάκληση της δήλωσης των συζύγων;                                                                                         Αν ο γάμος λυθεί με διαζύγιο (αμετάκλητη απόφαση), παύει η συμφωνία των συζύγων και η δήλωση θεωρείται ότι ανακλήθηκε. Αν ο γάμος λυθεί λόγω θανάτου, η προσθήκη εξακολουθεί να ισχύει, εκτός εάν ο επιζών συνάψει νέο γάμο ή προβεί σε ανακλητική δήλωση ενώπιον του ληξιάρχου.


Σημείωση: Η ανωτέρω διαδικασία αφορά μόνο την περίπτωση της προσθήκης επωνύμου του /της συζύγου, με την υποβολή κοινής δήλωσης βούλησης από τους ενδιαφερόμενους ενώπιον του Ληξιάρχου, και όχι τη διαδικασία της αλλαγής του επωνύμου με αυτό του συζύγου. Περισσότερες πληροφορίες για την αλλαγή του επωνύμου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.  


Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.