Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Πως θα κατοχυρώσω το βιβλίο μου (Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργού)


Οι περισσότεροι νέοι συγγραφείς όταν ολοκληρώσουν το σύγγραμμά τους ή το βιβλίο τους, (μυθιστόρημα, δοκίμιο, διήγημα, ή ό,τι άλλο έχουν γράψει) ψάχνουν να βρουν τρόπο να το κατοχυρώσουν, ως δικό τους.

Το θέμα της πνευματικής κατοχύρωσης του έργου τους, απασχολεί σχεδόν τους περισσότερους νέους συγγραφείς καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσουν να γράφουν και να γεμίζουν τις λευκές σελίδες, μέχρι το τέλος.

Η προστασία του έργου που δημιουργείται, καθίσταται επιτακτική και είναι μείζονος σημασίας για τους περισσότερους νέους συγγραφείς. Συνηθισμένο είναι, κατά τη διάρκεια δημιουργίας του έργου, να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για να μην αντιγραφεί ή υποκλαπεί αυτό. (Το στικάκι πρέπει να φυλάγεται σε ασφαλές μέρος, όπως και ο υπολογιστής, και επίσης θα πρέπει να έχεις και 2ο  ίσως και 3ο αντίγραφο σε cd, για την περίπτωση που χαλάσει ο υπολογιστής ή το στικάκι. Συνετό είναι, στον Ιδανικό Αναγνώστη ή  στον φίλο εμπιστοσύνης να δίνεις στο χέρι τις σελίδες που θέλεις να διαβάσει, και να αποφεύγεις να τις στέλνεις με email κτλ.)  

Το έργο όμως δημιουργήθηκε για να εκτεθεί και όχι να παραμένει εσαεί, προστατευμένο, τρόπον τινά, στα χέρια του συγγραφέα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα πρέπει να κυκλοφορήσει και να πάρει το δρόμο του προς κάποιο εκδοτικό οίκο.

Τι μπορεί να κάνει ο νέος συγγραφέας για να προστατεύσει το έργο του και τα δικαιώματά του σε αυτό;

Καταρχάς ο νέος συγγραφέας θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο δημιουργός αποκτά αυτοδικαίως πνευματική ιδιοκτησία στο έργο του με τη δημιουργία του έργου. Δηλαδή δεν απαιτείται η τήρηση οποιουδήποτε τύπου και δεν υπάρχει και τέτοια νομική υποχρέωση.  
Περαιτέρω, επίσημη κατοχύρωση με την στενή έννοια του όρου, και όπως την φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποια κρατική ή άλλη υπηρεσία όπου μπορείς να πας και να καταθέσεις το έργο σου και να πάρεις και ένα αποδεικτικό έγγραφο.

Αυτό που μπορείς να κάνεις (πριν στείλεις το έργο σε κάποιο εκδοτικό οίκο), και είναι σημαντικό να το κάνεις για την περίπτωση μίας δικαστικής διένεξης, είναι να εκτυπώσεις το έργο σου και να το πας σε κάποιον συμβολαιογράφο. Αυτός θα σου κάνει Πράξη Κατάθεσης Εγγράφων -στην οποία θα προσαρτάται και το έργο σου- και θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες αυτού (π.χ πόσες σελίδες είναι, ποιος είναι ο τίτλος, από πόσα κεφάλαια αποτελείται κτλ.) και θα αναφέρεται ότι, κατά δήλωσή σου, αποτελεί πρωτότυπη εργασία σου. Η Πράξη Κατάθεσης Εγγράφων έχει έναν αριθμό και μία ημεροχρονολογία. Θεωρητικά, από αυτή την ημεροχρονολογία και εφεξής προστατεύεσαι. Στην πράξη είναι θέμα απόδειξης...

 

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.