Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Σχέσεις Δικηγόρου και αντιδίκου

                        

Παρατίθεται κατωτέρω το άρθρο 38 του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος  
 

Άρθρο 38.- α) Ο Δικηγόρος έχει υποχρέωση να αποφεύγει κάθε επικοινωνία με τον αντίδικο και κάθε συζήτηση σχετική με την υπόθεση, χωρίς την έγκριση του εντολέα του. Αν ο αντίδικος έχει αναθέσει την υπόθεση σε Δικηγόρο, σε κάθε σχετική συζήτηση πρέπει  να καλείται και ο Δικηγόρος του.
β)  Απαγορεύεται στο Δικηγόρο, στον οποίο ανατέθηκε η υπεράσπιση μίας υποθέσεως, ν’ απευθύνει τηλεφωνήματα ή επιστολές μ’ εκβιαστικό ή απειλητικό περιεχόμενο στον αντίδικό του. Επιτρέπεται μόνο ν’ ανακοινώσει στον αντίδικο ότι του ανατέθηκε η άσκηση  των νόμιμων ενεργειών και να τον καλέσει να τακτοποιήσει, αν θέλει, εξώδικα την υπόθεση.

γ)  Δικηγόρος που παρέχει με πάγια αντιμισθία, τις νομικές του υπηρεσίες σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου , απαγορεύεται ν’ αναλαμβάνει  άμεσα ή έμμεσα υποθέσεις τρίτων κατά των μελών του ή υποθέσεις των μελών του κατά του Ν.Π.
δ) Απαγορεύεται  στο Δικηγόρο να ζητήσει ή να δεχθεί οποιαδήποτε αμοιβή από τον αντίδικο του εντολέα του, ή ν’ αναλάβει υπόθεσή του, πριν να τελειώσει οριστικά η δίκη την οποία διεξάγει εναντίον του.    

ε) Ο Δικηγόρος πρέπει να σέβεται τον αντίδικό του και να συμπεριφέρεται προς αυτόν με ευγένεια. Ν’ αποφεύγει προσβλητικές φράσεις και γενικά οξύτητα εκφράσεων, καθώς και κάθε υποτιμητική για τον αντίδικο ενέργεια, η διατύπωση, που δεν είναι αναγκαία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εντολέα του.
στ) Δεν επιτρέπεται στον Δικηγόρο να ενεργεί με δόλιο τρόπο για να προκαλέσει απώλεια δικαιωμάτων του αντιδίκου. Πρέπει  ν’ αντιδικεί  με τιμιότητα και ευθύτητα, χωρίς να παραλείπει να πράξει κάθε τι που επιβάλλεται για την ορθή υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εντολέα του.

ζ) Δεν επιτρέπεται στο Δικηγόρο να προκαλεί υπερβολικές δαπάνες σε βάρος του αντιδίκου είτε με αλλεπάλληλες αγωγές, όταν αντί για πολλές είναι δυνατή η έγερση μιας αγωγής είτε με άλλες άσκοπες ενέργειες είτε με υπερβολικές επιταγές ή διόγκωση των δικαστικών δαπανών.

η) Ο Δικηγόρος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλει ο ανθρωπισμός, όταν επιχειρεί διάφορες πράξεις κατά του αντιδίκου του εντολέα του και μάλιστα κατά την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.  Απαγορεύεται να παρευρίσκεται κατά την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, εκτός αν είναι απαραίτητη η παρουσία του, αλλά και σε τέτοια περίπτωση πρέπει να παίρνει την άδεια από το ΔΣ ή τον Πρόεδρο.

 

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.