Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Γονείς εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες






Το έχω επισημάνει και σε παλαιότερη ανάρτησή μου, από εισήγησή μου σε εκπαιδευτικό σεμινάριο του 18ΑΝΩ, ότι η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει χωρίς σοβαρό λόγο, για απομάκρυνση του παιδιού από την εξαρτημένη μητέρα.


Με την υπ.αρ. 27506/2011 απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ανέθεσε την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου (τριών ετών) των διαδίκων, αποκλειστικά στην μητέρα του κρίνοντας ότι αυτή τρέφει αισθήματα αγάπης προς αυτό, το οποίο φροντίζει με ιδιαίτερη στοργή, αφοσίωση και τρυφερότητα, επιδεικνύοντας αμέριστο ενδιαφέρον προς αυτό, είναι δε ικανή και άξια να το διαπαιδαγωγήσει με ηθικές αρχές, συμβάλλοντας θετικά στην ομαλή ψυχοσωματική και πνευματική του ανάπτυξη, καθώς και στην κοινωνική του καταξίωση, το οποίο επίσης είναι συναισθηματικά δεμένο μαζί της. Περαιτέρω απεφάσισε ότι η γονική μέριμνα του τέκνου θα ασκείται και από τους δύο γονείς αφού δεν αποδείχθηκε η ύπαρξη κάποιου ιδιαίτερου λόγου, που να καθιστά αναγκαία, για το συμφέρον του ανηλίκου, την ανάθεση του συνόλου της γονικής μέριμνας αποκλειστικά στην ενάγουσα μητέρα του ανηλίκου. Τέλος το δικαστήριο έκρινε ότι για να διατηρηθεί ο ψυχικός δεσμός του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων με τον πατέρα του και για να εμπεδωθεί αμοιβαίως το αίσθημα αγάπης, στοργής και αφοσίωσης, που θα συντελέσει στη σύσφιξη των σχέσεών τους και στην ισόρροπη και ομαλή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του ανηλίκου και στην εν γένει διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, πρέπει να καθορισθεί το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου που επιβάλει να είναι συχνή η προσωπική επικοινωνία τους, για να μην υπάρξει αποξένωση και έλλειψη ψυχικής επαφής και προσωπικής σχέσεως μεταξύ του πατέρα και του τέκνου χωρίς μάλιστα να αποκλειστεί η διανυκτέρευση του τέκνου στην οικία όπου διαμένει ο πατέρας, αφού δε συντρέχει κάποιος ειδικός σοβαρός λόγος που να καθιστά απαγορευτική και αντικείμενη στο καλώς εννοούμενο συμφέρον του ανηλίκου τη διανυκτέρευση στην οικία του πατέρα του.
Πρέπει να επισημειωθεί ότι σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης και οι δύο γονείς ήταν εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, την έξη των οποίων προσπαθούσαν και εξακολουθούσαν, μέχρι το δικαστήριο, να προσπαθούν συστηματικά, για να αποβάλλουν, συμμετέχοντας σε προγράμματα απεξάρτησης. Επίσης ο πατέρας παρακολουθούσε με επιτυχία το πρόγραμμα υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ και διέμενε σε διαμέρισμα μαζί με την μητέρα του και τον αδελφό του. 
Πηγή: www.dsanet.gr




Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.