Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Δήλωση στη δωρεά οργάνων

Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού-κατοικιών, το Μάιο του 2011, όσοι ήθελαν μπορούσαν να συμπληρώσουν τη φόρμα δήλωσης Δωρητής Οργάνων που περιλάμβανε το ειδικό έντυπο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που έφεραν μαζί τους οι απογραφείς και να το αποστείλουν εν συνεχεία οι ίδιοι στον Ε.Ο.Μ, λαμβάνοντας τη σχετική Κάρτα Δωρητή Οργάνων.

Σήμερα, 1η Ιουνίου του 2013, τίθεται σε εφαρμογή η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του  Ν. 3984/27.6.2011 «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις» με το οποίο ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από θανόντες δότες με σκοπό τη μεταμόσχευση στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2, η αφαίρεση ενός η περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του (φράση η οποία προστέθηκε με το νόμο 4075/2012).

Η έναρξη ισχύος της ανωτέρου παραγράφου έγινε σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου όλο αυτό το διάστημα να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογής συγκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας .
Όποιος επιθυμεί να δηλώσει ρητά την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον μπορεί να αποστείλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δήλωσή του με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Για την δήλωση δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου. Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τηρείται αρχείο όπου καταχωρίζονται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον.   

Όποιος επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων μπορεί να κάνει τη δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και διαδικτυακά: http://www.eom.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=130&Itemid=105&lang=el

 

 

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.