Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τι είναι το κληρονομητήριο


Κληρονομητήριο είναι το πιστοποιητικό που «χορηγείται» από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη για το κληρονομικό δικαίωμα του κληρονόμου (ή κληροδόχου ή εκτελεστή διαθήκης ή καταπιστευματοδόχου).  
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει αίτηση ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου (Εκουσία Δικαιοδοσία) και να αποδείξει ότι είναι κληρονόμος.
Σύμφωνα με το άρθρο 1957 του Αστικού Κώδικα, εκείνος που ζητεί το κληρονομητήριο οφείλει να αναφέρει στην αίτηση: 1) τη χρονολογία του θανάτου του κληρονομουμένου, 2) τη διαθήκη και το περιεχόμενό της ή τη συγγενική σχέση στην οποία στηρίζει το κληρονομικό του δικαίωμα, 3) ότι δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα που να αποκλείουν ή να περιορίζουν το κληρονομικό του δικαίωμα, ή ότι εκείνα που υπήρχαν εξέπεσαν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εξέπεσαν, 4) αν υπάρχουν άλλες διαθήκες, το περιεχόμενό τους, 5) αν εκκρεμεί δίκη για το κληρονομικό δικαίωμα.
Αυτός που στο κληρονομητήριο κατονομάζεται κληρονόμος τεκμαίρεται ότι έχει το κληρονομικό δικαίωμα που αναφέρεται σε αυτό και ότι δεν περιορίζεται από άλλες διατάξεις εκτός από εκείνες που αναγράφονται στο κληρονομητήριο.
Αν υπάρχουν περισσότεροι κληρονόμοι με αίτηση οποιουδήποτε από αυτούς παρέχεται κοινό κληρονομητήριο. Το κληρονομητήριο αναγράφει τον κληρονόμο και, αν υπάρχουν περισσότεροι, και την κληρονομική μερίδα καθενός, και ακόμη τον εκτελεστή της διαθήκης, καθώς και τον καταπιστευματοδόχο και τους όρους με τους οποίους αυτός διορίζεται.   

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
https://stefaniasouli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.