Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Θα θεωρηθεί εγκατάλειψη συζυγικής στέγης;



Σύμφωνα με το νόμο, ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος. Η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής, δηλαδή η διακοπή της συμβίωσης από τον ένα σύζυγο χωρίς εύλογη αιτία, συνιστά εγκατάλειψη.

Σύμφωνα με τη νομολογία ως εγκατάλειψη έχει θεωρηθεί η αποχώρηση από την οικογενειακή στέγη (χωρίς εύλογη αιτία), η αποπομπή του άλλου συζύγου από την συζυγική οικία με τη χρήση βίας, η παρεμπόδιση του συζύγου να εισέλθει στην συζυγική οικία (π.χ αλλαγή κλειδαριάς), η άρνηση ουσιαστικής συμβίωσης παρά την εξακολούθηση της συστέγασης (π.χ να ζούνε οι σύζυγοι στο ίδιο σπίτι αλλά να μην μιλάνε, να τρώνε ξεχωριστά, να κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια) κ.λ.π.  

Το ερώτημα «Θα θεωρηθεί εγκατάλειψη, εάν πάρω τα πράγματά μου και φύγω;» με ή χωρίς παιδιά, υποβάλλεται συχνά από τους ενδιαφερόμενους που ζητούν γρήγορη νομική κατοχύρωση στην πρόθεσή τους να διακόψουν οριστικά την συμβίωση. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Για να μπορέσει ο δικηγόρος να συμβουλεύσει τον/την ενδιαφερόμενο /η, πρέπει να λάβει γνώση του ιστορικού της έγγαμης συμβίωσης και των λόγων που «αναγκάζεται» αυτός /η να απόσχει πιθανώς δικαιολογημένα, από την έγγαμη συμβίωση. Για να μην θεωρηθεί λοιπόν αναιτιολόγητη η αποχώρηση από την οικογενειακή στέγη και ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, θα πρέπει ο/η ενδιαφερόμενος /η να ζητήσει νομική συμβουλή και να προχωρήσει στις απαιτούμενες και αναγκαίες νομικές ενέργειες.

Όσον αφορά τις απουσίες μικρής χρονικής διάρκειας, όπως το να επισκεφτεί κάποιος από τους συζύγους, τους γονείς του ή τους συγγενείς του στο χωριό ή σε κάποια άλλη πόλη, ή να κάνει διακοπές με τα παιδιά του στο χωριό του, παρά την σθεναρή άρνηση της άλλης πλευράς που δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να απειλεί ότι θα δηλώσει εγκατάλειψη, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε καμία περίπτωση αυτή η μικρή απουσία δεν μπορεί να θεωρηθεί εγκατάλειψη, καθόσον η πρόθεση του/της συζύγου είναι να επισκεφτεί τους συγγενείς του/της ή να κάνει διακοπές με τα παιδιά του/της στο χωριό και όχι να διακόψει οριστικά την συμβίωση.   



Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
https://stefaniasouli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.