Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Απλές συμβουλές στην συντροφική βία

Τι μπορείς να κάνεις


Εάν βρίσκεσαι στην αρχή μίας βίαιης σχέσης
Δήλωσε, με αυτοπεποίθηση, στον σύντροφό σου ότι δεν θα ανεχτείς ξανά οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά. Πρόσεχε τη στάση του σώματός σου και τον τόνο της φωνής σου, όταν θα του μιλάς. Επέλεξε να του μιλήσεις τη στιγμή που θα είσαι λιγότερη φοβισμένη. Εξήγησε στο σύντροφό σου ότι είναι η τελευταία φορά (να το εννοείς όμως) που τον συγχωρείς και ότι την επομένη οποιουδήποτε βίαιου περιστατικού- σωματικού ή λεκτικού- θα είναι μόνος του. Εάν βάλεις όρια στην αρχή της σχέσης σου έχεις αρκετές πιθανότητες να ζήσεις χωρίς βία.

Εάν είσαι τραυματισμένη και δεν επιθυμείς να κάνεις μήνυση
Θα πρέπει να αναζητήσεις περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο ή δημόσιο ιατρικό κέντρο. Εκεί θα εξεταστείς από ιατρό και είναι σημαντικό να δηλώσεις την αληθινή αιτία του τραυματισμού σου. Η ιατρική γνωμάτευση που θα λάβεις και η οποία θα αναφέρει την αιτία των σωματικών βλαβών (κατά δήλωσή σου) είναι αποδεικτικό στοιχείο της κακοποίησης. Ακόμα και εάν δεν επιθυμείς την παρούσα στιγμή να προχωρήσεις δικαστικά, κάποια στιγμή, στο μέλλον, το έγγραφο αυτό θα αποδειχτεί χρήσιμο.    

Εάν είσαι τραυματισμένη και επιθυμείς να καταθέσεις μήνυση
Εάν φέρεις ελαφρά τραύματα και επιθυμείς να καταθέσεις μήνυση, κάν'το άμεσα, προκειμένου να εξεταστείς από ιατροδικαστή. Η ιατροδικαστική έκθεση είναι αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο.

ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ 

Εάν έχεις χρήματα τηλεφώνησε άμεσα σε δικηγόρο και κλείσε ραντεβού μαζί του.  
 
Εάν δεν έχεις χρήματα επικοινώνησε με υποστηρικτική υπηρεσία για θέματα βίας κατά των γυναικών. Ζήτησε να ενημερωθείς εκτενώς και λεπτομερώς για τα δικαιώματά σου. Επειδή βρίσκεσαι σε οικονομική αδυναμία θα παραπεμφθείς στη γραμματεία του Πρωτοδικείου του τόπου κατοικίας σου και θα καταθέσεις αίτηση για νομική βοήθεια. Ο δικηγόρος που θα διοριστεί από το κράτος θα σε εκπροσωπήσει στις απαιτούμενες και αναγκαίες δικαστικές ενέργειες (π.χ. αίτημα μετοίκησης του βίαιου συντρόφου και παραχώρηση της οικογενειακής στέγης, αίτημα επιμέλειας και διατροφής τέκνων και διατροφής δικής σου, εάν δικαιούσαι κλπ.) και δικαστήρια.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν ευθύνεσαι εσύ για τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου σου. Μία (1) στις τέσσερις (4) γυναίκες ζουν αυτό που ζεις εσύ αυτή τη στιγμή. Εάν νιώθεις ενοχές που σκέφτεσαι να φύγεις από τη βίαιη σχέση, θα πρέπει να λάβεις βοήθεια από ειδικούς ψυχολόγους, προκειμένου να απενοχοποιηθείς και να ενδυναμώσεις. Προστάτεψε τον εαυτό σου και τα παιδιά σου. 


Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις  εδώ. 

Στεφανία Σουλή 
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.