Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Πως μπορείς να βοηθήσεις μια γυναίκα που κακοποιείταιΈνας στους τέσσερις Έλληνες (25%) γνωρίζει τουλάχιστον μία περίπτωση γυναίκας στο φιλικό και οικογενειακό του κύκλο που έχει υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 21/9/2010 πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση της Κομισιόν (Ευρωβαρόμετρο).

Το ίδιο ποσοστό εμφανίζουν και οι πολίτες των 27 κοινοτικών χωρών. Το 93% των Ελλήνων θεωρεί απαράδεκτη την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, η οποία πρέπει να τιμωρείται πάντοτε από το Νόμο και το 82% ζητάει τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων.
Ενώ τα ποσοστά των γυναικών-θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι υψηλά, εντούτοις ελάχιστες γυναίκες αναζητούν βοήθεια από υποστηρικτικές υπηρεσίες και ακόμα λιγότερες γυναίκες προβαίνουν σε καταγγελία του βίαιου συντρόφου.
Είναι συχνό το φαινόμενο να τηλεφωνούν σε υποστηρικτικές υπηρεσίες,  φίλοι και συγγενείς της γυναίκας – θύμα και να ζητούν πληροφορίες και κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν.
Εάν γνωρίζεις ότι κακοποιείται μία γυναίκα και θέλεις να τη βοηθήσεις θα πρέπει να γνωρίζεις τα εξής:
1)    Για να καταγγείλει μία γυναίκα τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου της θα πρέπει να την έχει αναγνωρίσει ως βίαιη. Πολλές γυναίκες που κακοποιούνται θεωρούν ότι η συμπεριφορά του συντρόφου τους είναι απλά επιθετική. Η βοήθεια στη γυναίκα έχει αποτέλεσμα μόνο εφόσον η ίδια έχει αναγνωρίσει ότι είναι θύμα βίας και παράλληλα έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της βίας στον εαυτό της και στα παιδιά της, εάν έχει.
2)    Να είσαι υπομονετικός/ή μαζί της. Είναι συχνό το φαινόμενο, συγγενείς και φίλοι της γυναίκας- θύμα να εξεγείρονται μαζί της γιατί αυτή δεν καταγγέλλει τον βίαιο σύντροφο ή γιατί δεν εγκαταλείπει το βίαιο σύντροφο ή γιατί ξαναγυρνάει στον βίαιο σύντροφο. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η γυναίκα  θέλει χρόνο για να συνειδητοποιήσει την κατάστασή της. Οποιαδήποτε μορφής πίεση στη γυναίκα για να πάρει αποφάσεις,  θα φέρει  τα αντίθετα αποτελέσματα από το επιδιωκόμενο,  που είναι η απεμπλοκή της γυναίκας από την αρρωστημένη σχέση.            
3)    Άκου προσεκτικά αυτά που έχει να σου πει. Πολλές γυναίκες όταν αποφασίσουν να μιλήσουν σε κάποια φίλη, ή φίλο ή συγγενή το κάνουν όχι γιατί θέλουν να ζητήσουν κάποια εξειδικευμένη γνώμη ή άποψη αλλά γιατί θέλουν να αποφορτισθούν και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Είναι συχνό το φαινόμενο γυναίκες – θύματα να τηλεφωνούν ή να επισκέπτονται υποστηρικτικές υπηρεσίες, όχι γιατί ζητούν να λάβουν νομική ή ψυχολογική στήριξη (πάντα το έχουν ανάγκη) αλλά γιατί θέλουν να μιλήσουν, να μοιραστούν το τραυματικό γεγονός.  Άκουσε προσεκτικά τη γυναίκα, άκουσε προσεκτικά τι έχει να σου πει. Μην κρίνεις τις πράξεις της και μην την κατηγορείς για τυχόν παραλείψεις. Ρώτησέ την εάν θέλει να κάνεις κάτι για να τη βοηθήσεις και διαβεβαίωσέ την ότι θα είσαι δίπλα της και ότι δεν έχει παρά να στο ζητήσει.     
4)    Μην της λες τι θα έκανες εσύ στη θέση της. Μη το παίζεις δάσκαλος και ειδικός. Η πλειονότητα των γυναικών – θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, συνεπεία της ταπεινωτικής και εξευτελιστικής συμπεριφοράς του βίαιου συντρόφου. Δεν βοηθάς τη γυναίκα, εάν εσύ της υποδεικνύεις συνέχεια τι πρέπει να κάνει και την αντιμετωπίζεις λες και είναι ένα άβουλο και καθυστερημένο όν. Η γυναίκα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σεβασμό. Αναγνώρισε τις ικανότητές της και τις δυνατότητές της. Πες της ότι αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη για τη ζωή της και ότι όποια απόφαση και να πάρει θα είσαι δίπλα της.       
5)    Εάν η γυναίκα πάσχει από κατάθλιψη ή από άλλη συναισθηματική διαταραχή, θα πρέπει να επισκεφτεί  άμεσα ψυχίατρο και να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Είναι σημαντικό η γυναίκα να νοιώσει ότι έχει ανθρώπους δίπλα της που την νοιάζονται και της συμπαρίστανται. Συνόδευσε τη γυναίκα, εάν αυτή το επιθυμεί ή το έχει ανάγκη, στον ψυχίατρο. Εάν χρειαστεί, επικοινώνησε με τον ψυχίατρο και ενημέρωσέ τον ότι η γυναίκα ζει σε βίαιο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ψυχίατρος το οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας. Άλλωστε έχει παρατηρηθεί ότι, όταν οι ψυχίατροι ενημερώνονται ότι η γυναίκα- ασθενής, είναι και θύμα ενδοοικογενειακής βίας την συμβουλεύουν να απομακρυνθεί από το βίαιο  σύντροφο και να αλλάξει περιβάλλον.
6)    Ενθάρρυνε τη γυναίκα να απευθυνθεί σε κάποια υποστηρικτική υπηρεσία για γυναίκες – θύματα βίας. Ενημέρωσέ την ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαδεδομένο στην ελληνική κοινωνία και ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται αυτή για τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου της.


Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής
βίας  μπορείτε να διαβάσετε εδώ 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/
 
                                                                                   


1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.