Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Επειδή "το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν " ή μία ημερίδα για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας που αφορά όλους !

http://www.youtube.com/watch?v=4yjnnplHoho

... Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση. Κανένας δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα οικογενειακά του άλλου. Ο γείτονας κλείνει τα αυτιά του, όταν στο διπλανό διαμέρισμα σείεται ο τόπος και οι κραυγές των παιδιών ραγίζουν τους τοίχους. Ο αστυνομικός συμβουλεύει τη γυναίκα να γυρίσει στο σπίτι της και «να τα βρει με τον άντρα της» γιατί έχει σοβαρότερα, όπως λέει, θέματα να ασχοληθεί. Ο δάσκαλος συναισθάνεται μεν την προβληματική κατάσταση που βιώνει το παιδί, φοβάται ωστόσο να καταγγείλει όσα βλέπει γιατί δεν είναι και απόλυτα βέβαιος, χώρια που σκέφτεται ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο γιατρός αναγνωρίζει τις εκ προθέσεως προκληθείσες βλάβες στο σώμα της γυναίκας ή του παιδιού αλλά δεν αναφέρει, ως οφείλει, την αξιόποινη πράξη.

Ο αγώνας κατά της ενδοοικογενειακής βίας δεν πρέπει να εξαντλείται στα νομοθετικά μέτρα. Το ζητούμενο πρέπει να είναι πρωτίστως η πρόληψη και δευτερευόντως η καταστολή.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις κοινωνικές αξίες και τα κοινωνικά στερεότυπα, ούτως ώστε κάθε γυναίκα και κάθε παιδί να ζει ελεύθερα από προσβολές, ταπεινώσεις, εκφοβισμούς, απειλές και χειροδικίες; Η απάντηση είναι μεταβάλλοντας τον τρόπο που διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά, και ιδίως τα αγόρια. Τα κορίτσια θα πρέπει να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους, να στηρίζονται στις προσωπικές τους δυνάμεις και να μην ανέχονται τον υποβιβασμό και την εκμετάλλευση σε κανέναν τομέα της ζωής τους. Τα αγόρια, από την άλλη, θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τα κορίτσια ως ισότιμα, να αποδοκιμάζουν το νταηλίκι, να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και να επιλέγουν, με σεβασμό στην ετερότητα του άλλου, το διάλογο όποτε χρειάζεται να επιλυθούν συ­γκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Αιτία της κακοποίησης δεν είναι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο πρόσωπα· αιτία της κακοποίησης είναι η επιθυμία του ενός προσώπου να θέσει υπό επιβολή και κυριαρχία το άλλο πρόσωπο.
( απόσπασμα από την Εισαγωγή του βιβλίου ΑΘΕΑΤΗ ΒΙΑ - Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει, Οδηγός Αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα, εκδόσεις Ψυχογιός )  
 
 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.