Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Κακοποίηση γυναικών, ασφαλιστικά μέτρα και περιοριστικοί όροι

http://www.youtube.com/watch?v=4yjnnplHoho 

Περιοριστικούς όρους μπορεί να επιβάλει και το Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας σου κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με το άρθρο 735 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας («Επί προσωπικών σχέσεων συζύγου και παιδιών. Μετοίκηση»), όπως διαμορφώθηκε με την προσθήκη του τελευταίου εδαφίου, με το άρθρο 15 του ν. 3500/2006, ορίζεται ότι: «Το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να διατάξει κάθε πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις, για τη ρύθμιση των σχέσεων των συζύγων από το γάμο και των σχέσεων γονέων και τέκνων, ιδίως να διατάξει τη μετοίκηση ενός από τους συζύγους, να ορίσει ποια πράγματα δικαιούται αυτός να παραλάβει για τη χωριστή του εγκατάσταση, να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε σύζυγος θα χρησιμοποιεί το ακίνητο όπου διαμένουν ή τα έπιπλα και σκεύη που χρησιμοποιούν από κοινού, να ορίσει το γονέα στον οποίο ανήκει προσωρινά η άσκηση της γονικής μέριμνας, να αφαιρέσει από τους γονείς τη γονική μέριμνα εν όλω ή εν μέρει και να ρυθμίσει τα σχετικά με την επικοινωνία με το τέκνο. Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να διατάσσεται ιδίως η απομάκρυνση του καθ’ ου από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του αιτούντος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας».

Ασφαλιστικά μέτρα είναι μία γρήγορη (σχετικά) διαδικασία η οποία οδηγεί στην έκδοση προσωρινής απόφασης. Χρονικά υπολογίζεται ότι από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση μέχρι και την έκδοση της απόφασης θα χρειαστεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, γύρω στους πέντε-έξι μήνες. Με τη διαδικασία αυτή συνήθως ρυθμίζονται θέματα μετοίκησης, επιμέλειας τέκνων, διατροφής συζύγου και τέκνων, και παράδοσης κινητών πραγμάτων. Είναι η πιο γρήγορη διαδικασία αλλά δεν έχει άμεσα αποτελέσματα στο θέμα απομάκρυνσης του βίαιου συντρόφου.

Η μόνη λύση για την άμεση απομάκρυνση του βίαιου συντρόφου από την οικογενειακή κατοικία είναι να ζητήσει η γυναίκα προσωρινή διαταγή. Εκδίδεται κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Στις περιπτώσεις όπου η γυναίκα έχει σοβαρό τραυματισμό ο οποίος αποδεικνύεται με ιατροδικαστικές εκθέσεις και γνωματεύσεις από δημόσιο νοσοκομείο, το αίτημα γίνεται συνήθως δεκτό και εκδίδεται προσωρινή διαταγή άμεσης απομάκρυνσης του δράστη από την οικογενειακή εστία. Αν η γυναίκα έχει σωρεύσει και αίτημα περιοριστικών όρων (σύμφωνα με το άρθρο 15, βλ. ανωτέρω) έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει δεκτό. Ο δικαστής θα εξετάσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, θα ακούσει και τις δύο πλευρές και θα εκδώσει απόφαση στηριζόμενη στα πραγματικά περιστατικά.

Η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη μετοίκηση του βίαιου συντρόφου –σχεδόν πάντα, όταν υπάρχουν τέκνα, σωρεύεται και αίτημα επιμέλειας και διατροφής των ανήλικων τέκνων– ενδείκνυται και συνιστάται σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η γυναίκα δε διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα.

Από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί η αίτηση στο σύντροφο μέχρι τη συζήτηση και την έκδοση της απόφασης θα περάσει ένα χρονικό διάστημα τριών-τεσσάρων μηνών, όπου εσείς θα μένετε κάτω από την ίδια στέγη. Εάν κινδυνεύεις, μην περιμένεις την έκδοση της απόφασης. Κατάθεσε την αίτηση και προετοίμασε τη φυγή σου, προτού του κοινοποιήσεις την αίτηση. Επειδή όμως εσύ φέρεις το βάρος της απόδειξης, δηλαδή εσύ πρέπει να αποδείξεις όσα ισχυρίζεσαι στην αίτησή σου, φρόντισε να έχεις όσο περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία μπορείς.

Εάν δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή σου και τη σωματική ακεραιότητά σου είναι καλύτερα να περιμένεις την έκδοση της απόφασης που θα ρυθμίσει το θέμα της οικογενειακής στέγης. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος ο σύζυγός σου να εκμεταλλευθεί τη φυγή σου και να ισχυριστεί ότι τον εγκατέλειψες...

(σελ. 241 επ. / Βιβλίο ΑΘΕΑΤΗ ΒΙΑ - Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει, Οδηγός Αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα, Στεφανία Σουλή , εκδόσεις Ψυχογιός,
 http://www.youtube.com/watch?v=4yjnnplHoho   

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος 
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.