Όταν διάβασα τις διατάξεις του ν. 4055/2012 και τις αλλαγές που επιφέρει στη συναινετική λύση του γάμου, σκέφτηκα πόσο ισοπεδωτικές έχουν γίνει οι διαδικασίες σε ένα θεσμό που ούτως ή άλλως περνάει κρίση. Πλέον αρκεί να έχεις συμπληρώσει έξι μήνες γάμου και με μία έγγραφη συμφωνία, η οποία επικυρώνεται από το Δικαστήριο, προχωράς στη λύση του. Τόσο απλά, τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα. Και θυμήθηκα μία φίλη, τέτοια εποχή, δύο χρόνια πριν, που πέρναγε το δικό της βάσανο. Ούτε χρόνο παντρεμένη, για μία ασήμαντη αφορμή και ο σύζυγός της, αποφάσισε εγωιστικά να λύσει το γάμο. Η πρώτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε την επομένη μέρα συμπλήρωσης του έτους και εμείς, μία εβδομάδα πριν, συζητούσαμε για τα διαδικαστικά. Επέμενα να κάνει πληρεξούσιο στον δικηγόρο του συζύγου της για να μην ταλαιπωρηθεί, το είχε αμελήσει και πλησίαζαν οι μέρες. Θυμάμαι ότι με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο. Θα πας ; την ρώτησα έκπληκτη, ναι, μου απάντησε θέλω να το ζήσω μέχρι τέλους. Αγαπούσε και δεν είπα τίποτα. Πήγε στο δικαστήριο με τον δικηγόρο. Ο σύζυγός της είχε κάνει πληρεξούσιο. Το έζησε μέχρι τέλους και λύγισε. Ο ευαίσθητος συνάδελφος τα «μετέφερε» όλα στον πελάτη του. Η συνέχεια; Φυσικά και δεν υπήρξε δεύτερη συζήτηση. Το ερωτευμένο ζευγάρι είναι μαζί σήμερα και χαίρονται το νεογέννητο παιδί τους.
Συναινετικό Διαζύγιο
Η μία σκέψη έφερε την άλλη σκέψη, ότι με τις σημερινές ταχύτατες διαδικασίες η φίλη μου δεν θα είχε άλλη μία ευκαιρία, ούτε και ο σύζυγός της βέβαια, όπως τότε, που το Δικαστήριο κατά την πρώτη συζήτηση της υπόθεσής τους έδωσε υποχρεωτικά αναβολή για διάστημα 10 μηνών. Αρκετός χρόνος για να νοιώσουν, να δοκιμαστούν, να σκεφτούν, να πάρουν αποφάσεις . Όλοι δικαιούνται μία ευκαιρία και πολύ περισσότερο ένας γάμος που έχει διαρκέσει μόλις έξι μήνες.
Συναινετικό Διαζύγιο
Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του Ν. 4055/2012 το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα αντικαταστάθηκε ως εξής:
« Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους, εφόσον έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την κατάρτισή της. Η συμφωνία αυτή υπογράφεται από τα συμβαλλόμενα μέρη και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνον από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο, το οποίο πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή του συμφωνητικού.
Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει η ανωτέρω συμφωνία να συνοδεύεται με άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά, η οποία ισχύει ώσπου να εκδοθεί η απόφαση για το θέμα αυτό σύμφωνα με το άρθρο 1513. Η κατά τα ανωτέρω έγγραφη συμφωνία, καθώς και το έγγραφο συμφωνητικό που αφορά την επιμέλεια και την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων ή τη διατροφή αυτών, εφόσον έχει συμφωνηθεί, υποβάλλονται μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια, όταν απαιτείται, στο αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο, το οποίο με απόφασή του, που εκδίδεται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, επικυρώνει τις συμφωνίες και κηρύσσει τη λύση του γάμου, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου που αφορά την επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων αποτελεί εκτελεστό τίτλο.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.