Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Διαζύγιο: Συναισθήματα και αποφάσεις ζωής


Αλήθεια είναι, στο άκουσμά της και μόνο, η λέξη διαζύγιο  προκαλεί στους περισσότερους, αναστάτωση, ταραχή ακόμα και πανικό.

Είτε είναι κοινή επιλογή, είτε όχι, ο χωρισμός είναι απώλεια και θα πονέσει και τις δύο πλευρές. Θα πονέσουν και τα παιδιά, εάν υπάρχουν.

Τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν ένα διαζύγιο οδηγούν συχνά τους συζύγους σε λανθασμένες αποφάσεις και παρορμητικές κινήσεις,  με μόνο κίνητρο την επιθυμία για εκδίκηση ή για τιμωρία. Η αμφιθυμία να φερθώ πολιτισμένα ή να του δείξω εγώ, ενισχύεται και από την τάση των περισσοτέρων να συμβουλεύονται τους  φίλους τους και την οικογένεια.  Είναι σημαντικό να έχουμε ανθρώπους γύρω μας να μας αγαπάνε,  να μας στηρίζουνε αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν εμάς, να πάρουν αυτοί τις αποφάσεις για εμάς. Ειδικά στις περιπτώσεις που ο γάμος είναι ακόμα ζωντανός και υπάρχει ελπίδα για αλλαγή, ανασυγκρότηση και αναστήλωση είναι επιπόλαιο, παρακινδυνευμένο και αυτοκαταστροφικό  να βασιζόμαστε στις «καλοπροαίρετες» συμβουλές των φίλων και συγγενών.

«Δύο τα εναντιώτατα ευβουλία είναι: τάχος τε και οργήν»  έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και εννοούσαν ότι η βιασύνη και η οργή οδηγούν σε λήψη λανθασμένης απόφασης. Αντιθέτως η συναισθηματική ηρεμία και η διερευνητική θεώρηση και ανάλυση των γεγονότων αποτελούν  εγγύηση για τη λήψη ορθής απόφασης. Η βοήθεια του ειδικού είναι υπέρ-πολύτιμη αυτές τις δύσκολες στιγμές και η συμβουλευτική θα σε βοηθήσει  να δεις  τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Η συμβουλευτική θα σε βοηθήσει  να δεις τη θέση σου μέσα στο γάμο. Θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τα λάθη σου ή τις παραλείψεις σου και  να αναλάβεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης. Θα σε βοηθήσει να κινητοποιηθείς και να πάρεις πρωτοβουλίες.  Όταν ο γάμος είναι ακόμα ζωντανός  πρέπει και επιβάλλεται να το παλέψεις.  

Η συμβουλευτική θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου καθώς θα σου δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχεις και αφορούν νομικά ζητήματα που ανακύπτουν μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του γάμου. 

Η συμβουλευτική θα σε βοηθήσει να προστατεύσεις καλύτερα τα παιδιά σου.

Η ομαδική συμβουλευτική (παρουσία συγγενικού σου  προσώπου) θα ενδυναμώσει τη σχέση σου με τους συγγενείς σου. 

Η συμβουλευτική θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη και ουσιαστική επικοινωνία με την άλλη πλευρά και θα ενισχύσει τις πιθανότητες, αν όχι μίας επανασύνδεσης, σίγουρα μίας συναινετικής και δίκαιης λύσης των θεμάτων. 


Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
https://stefaniasouli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.