Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Βία κατά των γυναικών: Η οπτική του φύλου στην νομική συμβουλευτική

Ο ρόλος της υπεράσπισης στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών –θύματα, όπως πρόσφατα έχει επισημανθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης   [Council of Europe] έχει ενισχυθεί (Kelly and Humphreys, 2001) και έχει αποκτήσει θεμελιώδη σημασία στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας στη Βρετανία (Home Office 2007). Οι συνήγοροι θεωρούνται οι «άνθρωποι- κλειδιά» που μπορούν να βοηθήσουν σε κάθε στάδιο τις γυναίκες να κατανοήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Έτσι, η γνώση γίνεται το μέσο για να αποκτήσουν δύναμη.

Η νομική συμβουλευτική  αποσκοπεί πρωτίστως στο να ενημερώσει τη γυναίκα –θύμα για  τα δικαιώματά της και τις υποχρεώσεις  της ως μητέρα,   σύντροφο, σύζυγο αλλά και ως εργαζόμενη και ως ενεργό πολίτη αυτής της χώρας.

Η νομική συμβουλευτική καθίσταται επιτυχημένη:

α) όταν θα καταφέρει να μετριάσει ή να εξαλείψει το άγχος της γυναίκας, το οποίο  έχει την έδρα του κυρίως στην ανασφάλεια  της γυναίκας σχετικά με την κτήση και την άσκηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων της,  

β) όταν θα καταφέρει να κινητοποιήσει τη γυναίκα,  ώστε αυτή να προβεί  σε συγκεκριμένες νομικές ενέργειες προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά της.   

Η νομική συμβουλευτική σε μία γυναίκα -θύμα είναι δύσκολη υπόθεση  και ο νομικός σύμβουλος θα πρέπει να είναι οπλισμένος με ιδιαίτερες δεξιότητες.

ΑΚΟΥΩ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΩ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΜΟΥ 

Το να προσφέρει ο νομικός σύμβουλος άμεσα νομικές συμβουλές,         π.χ αναλύοντας το νόμο 3500/2006 ή ενημερώνοντας «ξερά» τη γυναίκα για τα δικαιώματά της, ως συζύγου ή μητέρας,  είναι επιπόλαιο και επικίνδυνο. 

Σπάνια μία υπόθεση είναι τόσο  απλή για να μπορέσει ο νομικός σύμβουλος να τη «σκαπουλάρει» με ένα 30λεπτο νομικής συμβουλευτικής. Αρκετές υποθέσεις αφορούν  εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις , όπως  ασκηθείσες διώξεις για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας , αποκτήματα σε γάμο, θέματα επιμέλειας τέκνων κ.τλ. , οι οποίες απαιτούν  προσεκτική ακρόαση, χρόνο και μελέτη δικογραφίας, για να οδηγήσουν σε μία σωστή εκτίμηση της υπόθεσης και εν συνεχεία σε ορθή νομική συμβουλή της γυναίκας.  Βέβαια υπάρχουν και γυναίκες οι οποίες έρχονται το πρώτον σε επαφή με νομικό σύμβουλο. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πιο απλές αλλά και εδώ χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει ο νομικός σύμβουλος να συγκεντρώσει ένα  σωστό ιστορικό. Η πλειονότητα των γυναικών –θύματα , σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 98% , έχει θέματα Οικογενειακού Δικαίου. Και στο Οικογενειακό Δίκαιο η λεπτομέρεια  κάνει τη διαφορά. Και εκεί ο νομικός σύμβουλος πρέπει να ακούει προσεκτικά και να σημειώνει.   

Δίνουμε χρόνο στη γυναίκα να μιλήσει αλλά οι δικές μας ερωτήσεις,  είναι αυτές που θα οδηγήσουν την υπόθεση στον νομικό πυρήνα της και έτσι θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τι είναι σημαντικό, τι έχει αξία  και τι όχι στη συγκεκριμένη υπόθεση.


ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

Είναι πολύ σημαντικό ο νομικός σύμβουλος να έχει υπομονή και να μάθει να ακούει προσεκτικά αυτά που θα του πει η  γυναίκα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάθεται να την ακούει με τις ώρες ή ότι θα υποκαταστήσει τον ψυχολόγο στο ρόλο του. 

Τα πρώτα 20 λεπτά καλό θα ήταν να «παραχωρούνται»  στη γυναίκα για να ακουμπήσει στο τραπέζι της συμβουλευτικής, εκτός από την τσάντα της, το κινητό της, τα γυαλιά της, τον δικό της προσωπικό  μικρόκοσμο. Πάνω στο τραπέζι αυτό, θα  ξεδιπλωθεί  η ιστορία της γυναίκας , ο πόνος της, η αγωνία της, οι νομικές απορίες που έχει και που πολλές φορές μας φαίνονται παιδικές αλλά όχι δεν πρέπει να γελάσουμε. Εκεί στο τραπέζι, πολύ πιθανόν η γυναίκα να βιώσει για άλλη μία φορά τη σύγκρουση που βιώνει καθημερινά,  σκεφτόμενη να χρησιμοποιήσει το νόμο εναντίον του άντρα που αγάπησε ή που ακόμα αγαπά, να στραφεί εναντίον του πατέρα των παιδιών της.   

Είναι πολύ συνηθισμένο μία γυναίκα –θύμα να καταρρέει συναισθηματικά την ώρα της συνάντησης. Τι κάνουμε ;

Σταματάμε τη συμβουλευτική και ρωτάμε τη γυναίκα εάν θέλει κάτι, πιθανόν κάποιο χαρτομάντιλο ή νερό να πιεί. Της λέμε με γλυκό τρόπο ότι την καταλαβαίνουμε και ότι αυτό συμβαίνει συχνά. Είναι κάτι φυσιολογικό που δεν πρέπει να την κάνει να ντρέπεται. Οι περισσότερες γυναίκες καπνίζουν. Εκείνη τη στιγμή η γυναίκα μπορεί να έχει πολύ έντονη την ανάγκη να καπνίσει. Μπορούμε να την ρωτήσουμε εάν θέλει να καπνίσει και να της πούμε, ότι παρόλο που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, θα μπορούσε να πάει στο παράθυρο και να καπνίσει.

Όταν συμπεριφερόμαστε με συμπόνια και σεβασμό στη γυναίκα, αυτή συνέρχεται γρήγορα. Και συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε.      

Συναισθάνομαι τη γυναίκα  σημαίνει ότι προσπαθώ να διεισδύσω στο πρόβλημά της, να γίνω ένα με αυτό. Να δω το πρόβλημα με τα δικά της μάτια. Να καταλάβω το άγχος της, να καταλάβω γιατί είναι ακινητοποιημένη. 

Εάν η γυναίκα έχει υποβάλλει και αίτημα ψυχολογικής στήριξης,  καλό θα ήταν να την έχει δει πρώτα ο ψυχολόγος. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφόρτιση της γυναίκας και ο νομικός σύμβουλος θα μπορέσει να βοηθήσει καλύτερα. Η νομική συμβουλευτική σε μία συναισθηματικά      (ψυχολογικά) φορτισμένη γυναίκα είναι δύσκολη, θέλει υπομονή, ενσυναίσθηση και χρόνο. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν η γυναίκα είναι σε κρίση και ζητήσει άμεσα νομικό σύμβουλο για να ενημερωθεί, δεν μπορεί εύκολα να συνεργαστεί και να κατανοήσει τα δικαιώματά της.   Και εκεί θα ακολουθήσει και 2η συνάντηση, μπορεί και 3η. Η νομική συμβουλευτική δεν εξαντλείται σε μία συνάντηση. Όριο συναντήσεων δεν υπάρχει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει κατάχρηση αλλά τα όρια θα τα βάλει ο νομικός σύμβουλος.

Μία γυναίκα που βρίσκεται στην 1η συνάντηση σε συναισθηματική κρίση, θα ζητήσει και 2η και 3η συνάντηση με το νομικό σύμβουλο. Δεν αρνούμαστε συνάντηση με τη γυναίκα και προσπαθούμε να ορίσουμε το 2ο ραντεβού όσο πιο σύντομα γίνεται, εφόσον μας το ζητήσει η γυναίκα.

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η  νομική γλώσσα είναι δυσνόητη και δύσκολη. Δεν χρειάζεται να το παίζουμε «ξερόλες» και νομικές αυθεντίες στη γυναίκα, χρησιμοποιώντας δύσκολη νομική ορολογία και εκφράσεις οι οποίες αυξάνουν την ανασφάλειά της και την αδυναμία της να κατανοήσει τα δικαιώματά της. Αντίθετα,  η χρήση απλών λέξεων και η ανάλυση,  με απλό τρόπο,  των διαδικασιών από το νομικό σύμβουλο δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στη γυναίκα. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μία δυσνόητη νομική συμβουλευτική επιτείνει το αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης στη γυναίκα,  η οποία εύκολα ακινητοποιείται και «μαρμαρώνει» με αποτέλεσμα να μη προβαίνει σε νομικές ενέργειες.


ΚΑΜΙΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Οι περισσότερες γυναίκες που επισκέπτονται υποστηρικτικές υπηρεσίες  δεν επιθυμούν να χωρίσουν ή να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες. Συνήθως η γυναίκα, εάν δεν έχει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις,  αποζητά μία ενημέρωση στα πιο καίρια νομικά ζητήματα του Οικογενειακού Δικαίου.

Έργο του νομικού συμβούλου είναι να ενημερώσει τη γυναίκα αναλυτικώς και εκτενώς για τα δικαιώματά της αλλά και για τις υποχρεώσεις της, ως μητέρα και συζύγου.

Κρίσεις, επικρίσεις και ερωτήσεις τύπου «γιατί μένεις μαζί του… ;», «γιατί δεν χωρίζεις … ; » είναι ανεπίτρεπτες, καθώς προσβάλλουν τη γυναίκα και  ενισχύουν τη χαμηλή της αυτοεκτίμηση.

Δεν προσπαθούμε να πείσουμε τη γυναίκα να χωρίσει , ακόμα και όταν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αυτό είναι για το καλό της, ότι αυτό θα είναι η λύτρωσή της.

Οφείλουμε όμως να επιστήσουμε την προσοχή της γυναίκας στην επικινδυνότητα της κατάστασης στην οποία ζει. Οφείλουμε να την βοηθήσουμε να καταλάβει τις δυσμενείς νομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η ίδια, εάν δεν προβεί άμεσα σε δικαστικές ενέργειες.  Ακόμα και εάν αυτό οξύνει δραματικά το άγχος της γυναίκας,  εμείς οφείλουμε να την ενημερώσουμε, εάν από το ιστορικό της υπόθεσης διαβλέπουμε τυχόν νομικές «παρενέργειες» εις βάρος της γυναίκας. 

Ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξιστορώντας στη γυναίκα ανάλογες ιστορίες. Με τον τρόπο αυτό η γυναίκα ταυτίζεται με την ηρωίδα στην ιστορία (που δεν είναι  βέβαια καθόλου ηρωίδα και καθόλου ιστορία παραμυθιού, αλλά μία πραγματική υπόθεση με άσχημο δικαστικό τέλος), ενεργοποιείται η φαντασία της,  καταστάσεις οι οποίες την οδηγούν στην κινητοποίηση και στην περαιτέρω  άσκηση των δικαιωμάτων της.

Ο νομικός σύμβουλος θυμάτων βίας είναι πρωτίστως σύμβουλος και δευτερευόντως εφαρμοστής του δικαίου. Αυτό αντιστρέφεται όταν στη συνάντηση με τη γυναίκα αποκαλυφθεί ότι υφίσταται άμεση κακοποίηση παιδιού. Πολλές γυναίκες κρύβουν από το νομικό σύμβουλο ότι και τα παιδιά τους κακοποιούνται. Κάποιες γυναίκες  το αποκαλύπτουν εύκολα στον ψυχολόγο. Αυτό γίνεται  γιατί στο «μυαλό » των περισσότερων γυναικών ο νομικός σύμβουλος έχει τη θέση του εισαγγελέα ή του δικαστή. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι μπορεί να κινηθεί άμεση δίωξη εις βάρος τους, εάν ομολογήσουν στον νομικό σύμβουλο ότι ο  σύντροφός / σύζυγός τους είναι βίαιος και στα παιδιά.

Ο νομικός σύμβουλος οφείλει να ενημερώσει τη γυναίκα ότι αυτή έχει ευθύνες όταν  δεν προστατεύει τα παιδιά της από το βίαιο σύντροφο. Ο νομικός σύμβουλος οφείλει να δεσμεύσει ηθικά τη γυναίκα ότι αυτή θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες προκειμένου να προστατέψει τα παιδιά της. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν ο νομικός σύμβουλος να παρακολουθεί την υπόθεση με διακριτικότητα και να συνεργάζεται με τον σύμβουλο κοινωνικής στήριξης/ κοινωνικό λειτουργό  για την περίπτωση που θα χρειαστεί παρέμβαση του εισαγγελέα. 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία, σαράντα (40) γυναίκες δολοφονήθηκαν την τελευταία τριετία (2007-2009) από τον βίαιο σύντροφό τους. Είναι ένας μεγάλος αριθμός που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κατευθύνει σε μία νομική συμβουλευτική, στοχευμένη στην ασφάλεια της γυναίκας. 

Τι σημαίνει αυτό ;

Σημαίνει ότι καλοί οι νόμοι  ... αλλά όταν ο νομικός καταλαβαίνει ότι κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας,   θα πρέπει και οφείλει να τη συμβουλεύσει  να κινηθεί διαφορετικά.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία γυναίκα η οποία κακοποιείται  βάναυσα από τον  σύντροφό της. Από την εξιστόρηση των γεγονότων και από κάποιες λεπτομέρειες που μας έχει αναφέρει  πχ. όπλο  στην κατοχή του βίαιου συντρόφου, σοβαρή σωματική βλάβη ή αναπηρία που έχει υποστεί η γυναίκα στο παρελθόν κ.τ.λ, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση στην οποία η γυναίκα ζει, έχει αυξημένη επικινδυνότητα για την ασφάλεια  και  τη ζωή της.

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο να συμβουλεύσουμε τη γυναίκα να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και να περιμένει την απόφαση για να μετοικήσει. Ακόμα και εάν έχει παιδιά και υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί από τον βίαιο σύντροφο για εγκατάλειψη, η γυναίκα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να προστατευθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γυναίκα να έχει αποδεικτικά στοιχεία. Για αυτό είναι σημαντικό η γυναίκα να έχει επισκεφθεί δημόσιο νοσοκομείο, όπου η γνωμάτευση που θα λάβει θα βεβαιώνει τις σωματικές βλάβες ή να έχει εξετασθεί από ιατροδικαστή,  αφού έχει προηγηθεί κατάθεση έγκλησης από αυτήν.

Η συνεργασία με την Αστυνομία είναι το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις.   Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι δεν λαμβάνουν ουσιαστική βοήθεια από την Αστυνομία .   Και είναι αλήθεια . Όπως  επίσης αλήθεια είναι ότι πολλοί αστυνομικοί θέλουν να βοηθήσουν τις γυναίκες αλλά δεν           «βοηθιούνται» από τη συμπεριφορά των γυναικών.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση ;

Εάν ο νομικός διακρίνει σοβαρή επικινδυνότητα στη ζωή της γυναίκας και η γυναίκα επιθυμεί πραγματικά να απεγκλωβιστεί από την αρρωστημένη σχέση και συνεργάζεται, δηλαδή έχει προσφύγει σε δημόσιο νοσοκομείο ή έχει καταθέσει μήνυση κατά του βίαιου συντρόφου της ή και τα δύο, συνιστάται παράλληλα και η αποστολή έγγραφου υπομνήματος στην αστυνομία, στην οποία πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν απειλές για τη ζωή της γυναίκας.

Το υπόμνημα μπορεί να το συντάξει ο νομικός και να το υπογράψει η γυναίκα. Με αυτόν τον τρόπο  δεσμεύουμε την αστυνομία ότι θα «κινηθεί» και θα προστατεύσει τη γυναίκα. Ο νομικός μπορεί παράλληλα να επικοινωνήσει με τον αξιωματικό υπηρεσίας.


ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ … ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟ 

Αρκετές γυναίκες τηλεφωνούν και ζητούν προσωπικό ή τηλεφωνικό ραντεβού με νομικό σύμβουλο την ίδια μέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει σοβαρός λόγος που η γυναίκα ζητάει άμεσα νομική συμβουλευτική. Κάποιες φορές, βέβαια, υπάρχει και κατάχρηση και απλά η γυναίκα νοιώθει ανασφαλής και θέλει να ενημερωθεί εκ νέου για τα δικαιώματά της ή για κάποια εκκρεμή δικαστική υπόθεση. Δεχόμαστε πάντα τη γυναίκα εκτάκτως. Εάν υπάρχουν πολλά ραντεβού μπορούμε να τηλεφωνήσουμε και να ρωτήσουμε τη γυναίκα τι συμβαίνει. Μπορούμε να τη ρωτήσουμε εάν παρέλαβε κάποιο έγγραφο για δικαστήριο. Μπορούμε τηλεφωνικώς να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση και αναλόγως να πράξουμε. Ακόμα και όταν δεν πρόκειται για κάτι  έκτακτο, η επικοινωνία που θα κάνουμε με τη γυναίκα και το ενδιαφέρον που θα δείξουμε για την υπόθεσή της τη βοηθάει να νοιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μας.  

   

ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ  ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ  / ΔΩΣΕ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αρκετές γυναίκες που προσέρχονται στα συμβουλευτικά κέντρα πάσχουν από κατάθλιψη ή από χρόνια κατάθλιψη. Κάποιες από αυτές επισκέπτονται τα συμβουλευτικά κέντρα συνοδευόμενες από τρίτα πρόσωπα (συγγενείς ή φίλους). 

Έχει παρατηρηθεί ότι η νομική συμβουλευτική σε γυναίκα που πάσχει από χρόνια κατάθλιψη είναι δύσκολη γιατί  τις περισσότερες φορές η γυναίκα αδυνατεί να «συνεργαστεί». Η γυναίκα αδυνατεί να κατανοήσει τα δικαιώματά της. Αυτό είναι συνηθισμένο και είναι αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει η γυναίκα.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση ;

Εάν κρίνουμε ότι το πρόσωπο που συνοδεύει τη γυναίκα είναι ικανό να συνεργασθεί και πρόθυμο να τη βοηθήσει, ζητάμε από αυτό να παρίσταται μέσα στη συνάντηση. Η νομική συμβουλευτική θα πραγματοποιηθεί παρουσία του. Εξηγούμε ταυτόχρονα  και στο τρίτο πρόσωπο τα δικαιώματα της γυναίκας και τι ενέργειες πρέπει να κάνει αυτή. Το ενημερώνουμε που μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα. Δίνουμε έγγραφες οδηγίες  και στο τρίτο πρόσωπο.


ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ  

Όπως κάθε γυναίκα –θύμα είναι μοναδική, με ξεχωριστό ψυχολογικό υπόστρωμα και μορφωτικό επίπεδο, έτσι και κάθε υπόθεση που καλείται να αντιμετωπίσει ο  νομικός σύμβουλος είναι ξεχωριστή και δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Ο νομικός σύμβουλος θα πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς για τις νομοθετικές εξελίξεις και την έκδοση αποφάσεων (νομολογία) που σχετίζεται με θέματα ενδοοικογενειακής βίας για να μπορεί να προσφέρεις άριστες νομικές υπηρεσίες στις γυναίκες-θύματα.

Ανέφερα πιο πάνω , ενδεικτικά , κάποιες δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτει ένας νομικός σύμβουλος  όταν παρέχει νομική συμβουλευτική σε γυναίκες - θύματα. Κάθε σύμβουλος έχει το δικό του «στυλ» επικοινωνίας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της μόρφωσής του, της παιδείας του,  της εμπειρίας του, της κοσμοθεωρίας του. Επίσης η εμπειρία που αποκτά ένας σύμβουλος με το χρόνο, τον βοηθάει να  επαναπροσδιορίζεται, να αποβάλλει ό,τι άχρηστο, και να κρατάει τεχνικές και τρόπους, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν οδηγήσει και οδηγούν στην ενδυνάμωση και κινητοποίηση της γυναίκας.  Προσωπικά δεν πιστεύω στις συμβουλές του τύπου «κάνε αυτό και όχι εκείνο». Αντίθετα,  πιστεύω στον απεριόριστο  σεβασμό. 

Όταν ο νομικός σύμβουλος σέβεται  τη γυναίκα  που έχει  απέναντί του,  τη γυναίκα που έχει έρθει  ουσιαστικά για να του  ζητήσει βοήθεια,     τη γυναίκα που καταθέτει, με πόνο, ενοχές και ντροπή την κατακερματισμένη ζωή της, εάν λοιπόν την σέβεται χωρίς καμία κριτική διάθεση, τότε  πραγματικά μπορώ να πω, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι ο νομικός σύμβουλος θα κάνει άριστη δουλειά και δεν χρειάζεται καμία συμβουλή.

(Απόσπασμα από τον Οδηγό Συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων- Υπουργείο Εσωτερικών,2011, Συγγραφέας: Στεφανία Σουλή.)

Μπορείτε να διαβάσετε τον Οδηγό εδώ  



Στεφανία Σουλή 
Δικηγόρος 
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/
                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.