Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

«ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΩ…»



«Γιατί έχουμε τόσα διαζύγια;» , «Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια;» , «Τι δεν πάει καλά στην εποχή μας και έχουν αυξηθεί τα διαζύγια;»....
Είναι μερικές από τις απορίες που τίθενται κατά καιρούς σε τηλεοπτικές αναλύσεις, σε άρθρα περιοδικών και εφημερίδων. 

Από την άλλη σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό όλων μας το γιατί δεν χωρίζει ένα ζευγάρι τη στιγμή που φαίνεται ότι έχει αρκετά προβλήματα. 


Από όποια πλευρά και αν το δούμε, πρέπει να παραδεχθούμε ότι το διαζύγιο είναι μια δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τόσο οι σύντροφοι όσο και τα παιδιά τους, εάν  υπάρχουν. 


Σε μια έρευνα που έγινε για τις ψυχολογικές συνέπειες του διαζυγίου, έδειξε πως όλοι όσοι αντιμετωπίζουν το διαζύγιο είτε ως μελλοντική διάλυση του γάμου είτε ως τετελεσμένη πράξη βιώνουν τρομερές συγκρούσεις: 91% του δείγματος αισθανόταν ασυνήθιστο βαθμό άγχους, 67% ένιωθαν δυστυχισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον, 44% παρουσίασαν κατάθλιψη. 


Οι περισσότεροι ανησυχούσαν για το πώς θα ζήσουν πάλι μόνοι. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τις γυναίκες καθώς έρευνες έχουν δείξει πως μεγάλο ποσοστό γυναικών προσβάλλονται από κατάθλιψη, αφού η κοινωνία τις θέλει πιο παθητικές στην αντιμετώπιση προβλημάτων, ενώ αντίθετα θέλει τους άνδρες περισσότερο ενεργητικούς και αποτελεσματικούς στην επίλυση προβλημάτων. 


Παρόλα αυτά για τη ζωή μετά το διαζύγιο, έχουμε δει, πως οι γυναίκες με μεγαλύτερη προσδοκία για την ισότητα των δύο φύλων ήταν πολύ καλύτερα προσαρμοσμένες από εκείνες με λιγότερη αντίληψη ισότητας στη στάση τους. 


Μετά το διαζύγιο η γυναίκα θεωρείται ακόμη πιο υπεύθυνη από πριν για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών της και ειδικά αν έχει πάρει και την πρωτοβουλία για το διαζύγιο «κουβαλά» και τις ενοχές πως διέλυσε την οικογένεια και την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών της. 


Η άνιση μεταχείριση των δύο φύλων σε όλους τους τομείς είναι ένα κοινωνικό δεδομένο και αυτή η άνιση μεταχείριση είναι ικανή να δημιουργήσει στη γυναίκα ποικίλα προβλήματα, που πολλές φορές φαντάζουν προσωπικά, αλλά όπως έχουμε δει και διαπιστώσει μέσα από μελέτες, είναι κυρίως κοινωνικά. 


Το διαζύγιο πολλές φορές φαίνεται να είναι μια λύση στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα στο γάμο, αλλά ακόμη και αν πληρεί τις προϋποθέσεις για μια καλή διαβίωση της ίδιας και των παιδιών της (πχ οικονομική ανεξαρτησία) είναι εύλογος ο φόβος της για το τι μπορεί να επακολουθήσει. 


Η ενημέρωση των ίδιων των γυναικών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα πάνω σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, θα διευκόλυνε αρκετά τη διαδικασία ενός διαζυγίου, συμβάλλοντας έτσι σε ένα καλύτερο κλίμα τόσο για τους συντρόφους όσο και για τα παιδιά τους.

Μαρία Τόπα, ψυχολόγος
υποψ διδ Παν Θεσσαλίας
Επιστημονική & Διοικητική Υπεύθυνη ΚεΣυΣΕ
Τηλ. ΚεΣυΣΕ : 2421025571

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.