Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ποιος πληρώνει το διαζύγιο;



Είναι μία ερώτηση που υποβάλλεται συχνά στον (κοινό) δικηγόρο από τους ενδιαφερομένους που προχωρούν στη συναινετική λύση του γάμου τους.
Και ενώ για τον περισσότερο κόσμο, το συναινετικό διαζύγιο νοείται ή φαντασιώνεται ως μία απλή διαδικασία, εντούτοις η θεώρηση αυτή καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που περιβάλλει το ζευγάρι που χωρίζει, και τους δικηγόρους του. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις και η τελική συμφωνία για υπογραφή του συναινετικού διαζυγίου αποτελούν μία δύσκολη διαδικασία όπου μπορεί να χρειαστούν μήνες προκειμένου να βρεθεί, εάν βρεθεί, μία κοινά αποδεκτή και συμφέρουσα λύση διευθέτησης διαφόρων θεμάτων των συζύγων (μετοίκηση από την συζυγική οικία, διατροφή συζύγου, επιμέλεια- επικοινωνία- διατροφή τέκνων, οικονομικές εκκρεμότητες, συζυγικά αποκτήματα κ.λ.π). Συναντήσεις, τηλεφωνικές συνομιλίες, κοινά ραντεβού, ανταλλαγή email, με συνεχείς διορθώσεις- τροποποιήσεις και παρατηρήσεις των αρχικά συνταχθέντων ιδιωτικών συμφωνητικών, είναι στο πρόγραμμα το εβδομαδιαίο, μέχρι να βρεθεί η επιθυμητή λύση.    
Ελάχιστα είναι τα συναινετικά διαζύγια που ολοκληρώνονται απλά και εύκολα. Και αυτά που είναι εύκολα, είτε γιατί το ζευγάρι ζει ήδη χωριστά, είτε γιατί δεν έχει ανήλικα τέκνα ή οικονομικά θέματα που πρέπει να λυθούν, σκαλώνουν στο εξής σημείο, όταν υπάρχει κοινός δικηγόρος: ποιος θα πληρώσει τα δικαστικά έξοδα και την αμοιβή του δικηγόρου.
Και εδώ λοιπόν αρχίζουν οι προστριβές και οι εντάσεις γιατί κάποιος το θέλει λιγότερο και κάποιος το θέλει περισσότερο. Και αυτός που το θέλει λιγότερο ή δεν τον νοιάζει και καθόλου, θα αρνηθεί να συμμετάσχει στα δικαστικά έξοδα και την πληρωμή του δικηγόρου.

Και ενώ το κουστούμι του γαμπρού είθισται, εθιμοτυπικά τουλάχιστον, να το πληρώνει η νύφη και ο πεθερός, και το νυφικό, ο γαμπρός και η οικογένειά του, το συναινετικό διαζύγιο τελικά, το πληρώνει αυτός που το επιθυμεί διακαώς.    

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος  
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.