Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Συζυγική απιστία και Facebook


Όλο και πιο συχνά βλέπουμε να φτάνουν στα δικαστήρια υποθέσεις που έχουν σχέση με την συζυγική απιστία που γίνεται  αντιληπτή από τον απατημένο σύζυγο ή την απατημένη σύζυγο με τη «βοήθεια» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  

Σύζυγος παραβίασε το λογαριασμό της συζύγου του στο Facebook και βρέθηκε μπροστά σε σωρεία ερωτικών μηνυμάτων της προς τρίτο πρόσωπο. Άμεσα κατέθεσε αγωγή διαζυγίου και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μετοίκησής της από την συζυγική οικία, ιδιοκτησίας του. 

Σε άλλη περίπτωση σύζυγος, εντελώς κακόβουλα, με σκοπό να ενοχοποιήσει την σύζυγό του που δεν ήθελε να του δώσει διαζύγιο, αφού μπήκε στο λογαριασμό της, τον οποίο αυτή δεν είχε αποσυνδέσει, άρχισε να στέλνει μηνύματα ερωτικού περιεχομένου σε άρρενες «φίλους» της και να κάνει περίεργα σχόλια και δημόσιες αναρτήσεις επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να θεμελιώσει υπαιτιότητα στο πρόσωπό της για τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης.

Η μοιχεία αποτελεί μαχητό τεκμήριο ισχυρού κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 1439 παρ. 2 του ΑΚ, εφόσον ο εναγόμενος δεν αποδεικνύει το αντίθετο, ο κλονισμός τεκμαίρεται, μεταξύ άλλων οριζομένων, και σε περίπτωση μοιχείας. Ο απατημένος σύζυγος ή η απατημένη σύζυγος έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη λύση του γάμου αλλά θα πρέπει να αποδείξει την μοιχεία που διέπραξε η σύζυγός του ή ο σύζυγός της αντίστοιχα.   

Και ενώ με το άρθρο 19 παρ. 1 του Συντάγματος και το ν.3471/2006 (Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2002 σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ΕΕ L 201/37 της 31ης Ιουλίου 2002) προστατεύεται το απόρρητο της προσωπικής επικοινωνίας ακόμα και αυτής που γίνεται μέσω της κοινωνικής ιστοσελίδας Facebook και ενώ απαγορεύεται η χρήση στο δικαστήριο αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του απορρήτου, της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα πάλι με το Σύνταγμα (άρθρο19 παρ.3) εντούτοις η ζημία έχει γίνει.

Τα αποδεικτικά στοιχεία της «συντελούμενης» συζυγικής απιστίας θα μοιραστούν σε γνωστούς, συγγενείς, φίλους και παιδιά του ζευγαριού με κύριο σκοπό τη διαπόμπευση του μοιχού ή της μοιχαλίδας.

Επειδή έχουμε εισέλθει προ πολλού σε έναν κόσμο επικοινωνίας,  πραγματικό και καθόλου εικονικό, που επιφέρει συνέπειες, έννομες και μη, με θύματα κάποιες φορές και ανήλικα παιδιά, φρόνιμο και συνετό θα είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στον τρόπο που επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε αλλά και στην φύλαξη και μη αποκάλυψη σε τρίτους, των κωδικών πρόσβασης και ασφαλείας των διαδικτυακών λογαριασμών μας.  


Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος 
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.