Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Πώς να πω ότι θέλω διαζύγιο


Είσαι σίγουρος /η ότι θέλεις διαζύγιο αλλά δεν το έχεις πει ακόμα στον/ στην σύζυγό σου, γιατί δυσκολεύεσαι.
Περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, σκέφτεσαι συνεχώς διάφορους τρόπους  αλλά δεν είσαι βέβαιος /η ότι αυτοί είναι οι ενδεδειγμένοι και συνεχώς το αναβάλλεις.  

Αγχώνεσαι γιατί οι εβδομάδες και οι μήνες περνάνε αλλά ακόμα δεν έχεις βρει την κατάλληλη στιγμή που ψάχνεις και ανησυχείς.  Στήνεις σενάρια εάν σου ζητήσει και άλλη ευκαιρία, τι θα κάνεις, εάν θέλει να το παλέψει και άλλο, τι θα πεις.  
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι όσοι έχουν περάσει από αυτή τη δοκιμασία έχουν περάσει και από αυτό το στάδιο της προετοιμασίας της δήλωσης, με λιγότερο ή περισσότερο άγχος. Και η ερώτηση πώς να ζητήσω διαζύγιο τίθεται αρκετά συχνά από τους ενδιαφερόμενους, καθώς αναλογίζονται και φοβούνται την πιθανή αντίδραση της άλλη πλευράς. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας, το πώς δηλαδή θα αντιδράσει η άλλη πλευρά, αφού αυτό κυρίως αγχώνει τους περισσότερους ανθρώπους που επιθυμούν μία ειρηνική λύση.

Η εμπειρία δείχνει ότι ο τρόπος ανακοίνωσης της απόφασης για διαζύγιο επηρεάζει σε ένα μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη της σχέσης του ζευγαριού, όταν έχουν παιδιά, αλλά και τις δικαστικές  διαδικασίες που θα επιλεγούν, χωριστά ή από κοινού,  για να τερματίσουν και τυπικά τον γάμο.
Για τον ανωτέρω λόγο είναι σημαντικό,  ο/η σύζυγος να το μάθει απευθείας από σένα και όχι από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Συμπεριφορές του τύπου το δημοσιοποιώ σε όλους τους συγγενείς και φίλους και μετά στον /στην σύζυγο δείχνουν έλλειψη σεβασμού και είναι επικίνδυνες, καθώς μπορούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση, να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα και να ξεκινήσει μία αντιδικία με αμφίβολα αποτελέσματα.

Το τι ακριβώς θα πεις είναι τελείως προσωπικό και έχει απόλυτα σχέση με το πώς εκφράζεσαι.  Ό,τι ειπωθεί πρέπει να λεχθεί μεν συνοπτικά αλλά με αποφασιστικότητα, με σεβασμό, χωρίς διάθεση κριτικής και απόδοσης ευθυνών. Οι μακροσκελείς συζητήσεις για την ουσία της σχέσης, οι κατηγορίες του ποιος έφταιξε περισσότερο ή λιγότερο, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο επικοινωνίας.  Εσύ ζητάς διαζύγιο και ο άλλος παίρνει μήνυμα ότι πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο. Δεν είναι άξιο απορίας που πολλοί παραπονιούνται ότι δεν τους πιστεύει ο/η σύζυγος ότι θέλουν διαζύγιο και ότι δεν έχει πάρει σοβαρά την δήλωσή τους, ακόμα και όταν το έχουν αναφέρει δεκάδες φορές.   
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.