Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Γάμος ή Σύμφωνο Συμβίωσης;


Το σύμφωνο συμβίωσης είναι η συμφωνία δύο ενήλικων ετερόφυλων προσώπων με την οποία οργανώνουν τη συμβίωσή τους και καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.

Από την ισχύ του νόμου Ν.3719/2008 –ΦΕΚ 241/Α’/26.11.2008 (http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3719_08.htm) αρκετά ζευγάρια έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης το οποίο έχει μικρό κόστος και η διαδικασία σύναψής του είναι απλή.
Με το σύμφωνο συμβίωσης ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, και θέματα όπως είναι οι περιουσιακές σχέσεις των συμβληθέντων, δικαιώματα συμμετοχής στα αποκτήματα, κληρονομικό δικαίωμα και δικαίωμα διατροφής.

Όσον αφορά την εφαρμογή των κοινωνικοασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, στις περιπτώσεις ατόμων που συνάπτουν Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, η υπ.αρ. 258/2010 Γνωμοδότηση του Στ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έκρινε ότι τα πρόσωπα που συνάπτουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης δεν θεωρούνται μέλη οικογένειας σύμφωνα με το άρθρο 33 α.ν 1846/1951 και άρα δεν χορηγούνται  σε αυτά οι προβλεπόμενες κοινωνικό-ασφαλιστικές παροχές.  (http://www.dimosnet.gr/images/nodes/2/8181_gnnsk_258_2010.pdf)
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης «...αποτελεί ένα καθεστώς διαφορετικό από το γάμο: πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης και όχι για μια μορφή «χαλαρού» γάμου».

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.