Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Συναινετικό διαζύγιο και το συμφέρον των παιδιών


Το συναινετικό διαζύγιο είναι για τους γονείς η πιο «ανώδυνη» δικαστική διαδικασία. Μπορεί σαν διαδικασία να είναι στρεσογόνα και πιεστική κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων και μέχρι την υπογραφή των συμφωνιών, αλλά όταν «πέσουν» οι υπογραφές είναι γρήγορη και διακριτική.
Ο γονέας δεν χρειάζεται να παραστεί στο δικαστήριο. Όλα τα αναλαμβάνει ο δικηγόρος, ο οποίος με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο θα παραστεί στο δικαστήριο δια τον εντολέα του, και θα προβεί και σε όλες τις διαδικασίες όταν εκδοθεί η απόφαση, προκειμένου αυτή να καταστεί αμετάκλητη.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς είναι να συνεργαστούν με το δικηγόρο τους, καλό είναι η κάθε πλευρά να έχει το δικό της, προκειμένου να ρυθμίσουν τα θέματα που αφορούν τα παιδιά τους.
Ενδεικτικά κάποια σημαντικά θέματα που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων και να ρυθμιστούν, προς το συμφέρον των τέκνων, είναι τα κάτωθι:
 
1)Διευρυμένη επικοινωνία του γονέα που δεν θα έχει την επιμέλεια των τέκνων. Αυξημένη συμμετοχή του και ανάληψη ευθύνης σε καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών.   
2)Καταμερισμός έκτακτων εξόδων για την κάλυψη σημαντικών αναγκών των παιδιών (πχ. Ορθοδοντικές εργασίες, ιατρικές επεμβάσεις, μαθήματα λογοθεραπείας, αγορά αθλητικού ή μουσικού εξοπλισμού, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά ή καλλιτεχνικά προγράμματα  κ.λ.π)  
3) Διατροφή ενήλικων παιδιών, ειδικά σε θέματα σπουδών ή προετοιμασίας τους για σπουδές.  
4) Ρύθμιση καλοκαιρινών διακοπών και πρόβλεψη ενδεχόμενων αλλαγών στο πρόγραμμα αδείας των γονέων π.χ λόγω επαγγελματικών κωλυμάτων.   
5) Επικοινωνία των παιδιών με την γιαγιά και τον παππού.
6) Προσωπική ζωή των γονιών και προστασία ανήλικων τέκνων.
7) Χρήση διαδικτύου και προστασία ανήλικων τέκνων
8) Ψυχολογική ενδυνάμωση των παιδιών, ενόψει του διαζυγίου, και τρόποι αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στην οικογένεια ή στο σχολείο.

Αναμφίβολα το συμφέρον του τέκνου επιτάσσει συνεργασία των γονέων του και μετά το διαζύγιο, αφού οι συμφωνίες που υπογράφηκαν πρέπει να τηρηθούν και να εφαρμοστούν.
 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.