Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Εκούσια αναγνώριση πατρότητας τέκνου


Η Άννα γνώρισε τον Γιώργο, την εποχή που βρισκότανε σε διάσταση με τον σύζυγό της. Αν και οι σύζυγοι ζούσαν χωριστά για περισσότερο από 2 χρόνια, κανείς από τους δύο δεν είχε προχωρήσει σε διαδικασίες λύσης του γάμου. Τις διαδικασίες διαζυγίου προσπάθησε να επισπεύσει η Άννα όταν έμαθε ότι είναι έγκυος και πίεσε τον εν διαστάσει σύζυγό της να υπογράψει το συναινετικό διαζύγιο, πράγμα που έγινε. Η γέννηση του τέκνου προηγήθηκε της έκδοσης της δικαστικής απόφασης του διαζυγίου και το μωράκι δηλώθηκε ως τέκνο του συζύγου της μητέρας του και όχι του πραγματικού του –φυσικού πατέρα, του Γιώργου. Μετά τη γέννηση του παιδιού, ο Γιώργος, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνει το χρέος του ως πατέρας, προέβη σε εκούσια αναγνώρισή του. Ο Γιώργος πήγε σε συμβολαιογράφο με την Άννα και αναγνώρισε το μονάκριβο γιο του.  

Σύμφωνα με το άρθρο 1475 ΑΚ, ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σε αυτό και η μητέρα. Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 1476 ΑΚ ως ορίζει, η αναγνώριση από τον πατέρα ή τους γονείς του (εάν ο πατέρας έχει πεθάνει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα) γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή με διαθήκη. Η συναίνεση της μητέρας, σύμφωνα με το άρθρο 1475 ΑΚ, παρέχεται με δήλωση ενώπιον του συμβολαιογράφου. Επιπρόσθετα οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της συναίνεσης γίνεται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Ανάκληση των δηλώσεων είναι ανίσχυρη.

Για να επανέλθουμε στη ιστορία μας, η αναγνώριση του παιδιού από τον Γιώργο ήταν σημαντική για αυτόν και για την Άννα, για τη σχέση τους και την οικογένειά τους, όσον αφορά  το ηθικό κομμάτι, αλλά η εκούσια αυτή συμβολαιογραφική αναγνώριση δεν είχε καμία νομική συνέπεια αφού δεν ήταν δυνατή να καταρρίψει το τεκμήριο πατρότητας που έφερε το παιδί, ως τέκνο γεννημένο σε γάμο.  

Η ιδιότητα του τέκνου ως τέκνου γεννημένου σε γάμο, μπορεί να προσβληθεί μόνο δικαστικώς, αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από το σύζυγό της ή ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει από αυτόν, ιδίως εξαιτίας ανικανότητας ή αποδημίας του ή επειδή δεν είχαν σχέσεις. Το τέκνο χάνει την ιδιότητα τέκνου που γεννήθηκε σε γάμο, αναδρομικά από τη γέννησή του, μόλις γίνει αμετάκλητη η απόφαση που δέχεται την προσβολή αυτής της ιδιότητάς του.


 
Σημείωση: Το αναγνωριζόμενο τέκνο πρέπει να έχει την ιδιότητα του τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάμο, δηλ. τέκνου που δεν καλύπτεται από το (μαχητό) τεκμήριο καταγωγής από γάμο. Αναγνώριση τέκνου, που έγινε πριν από τη δικαστική ανατροπή του προηγούμενου τεκμηρίου, πρέπει να επαναληφθεί αφού γίνει αμετάκλητη η σχετική απόφαση προσβολής της πατρότητας.
   



Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.