Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου στο γάμο


Tα άρθρα του Αστικού Κώδικα, Οικογενειακό Δίκαιο, Κεφάλαιο τέταρτο « Σχέσεις των συζύγων από το γάμο», που αναφέρονται στην υποχρέωση των συζύγων για συμβίωση, στη ρύθμιση του συζυγικού βίου και στην κοινή συμβολή για τις οικογενειακές ανάγκες είναι τα κάτωθι:  

           (Άρθρο 1386 -Υποχρέωση για συμβίωση)

Ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος.

          (Άρθρο 1387 – Ρύθμιση του συζυγικού βίου)

Οι σύζυγοι αποφασίζουν από κοινού για κάθε θέμα του συζυγικού βίου. Αν ο ένας από τους συζύγους βρίσκεται σε φυσική ή νομική αδυναμία, αποφασίζει μόνος του ο άλλος. Η ρύθμιση από τους συζύγους του κοινού τους βίου πρέπει να μην εμποδίζει την επαγγελματική και την υπόλοιπη δραστηριότητα του καθενός από αυτούς και να μην παραβιάζει τη σφαίρα της προσωπικότητάς του.

(Άρθρο 1389-Κοινή συμβολή για τις οικογενειακές ανάγκες)         

Οι σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να συνεισφέρουν από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, για την αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας. Η συνεισφορά γίνεται με την προσωπική εργασία, τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους.  

(Άρθρο 1390)

Στην υποχρέωση για κοινή συμβολή στις οικογενειακές ανάγκες περιλαμβάνονται ειδικότερα η αμοιβαία υποχρέωση των συζύγων για διατροφή τους, η κοινή υποχρέωση για διατροφή των τέκνων τους και γενικά η υποχρέωση για συμβολή τους στη λειτουργία του κοινού οίκου. Το μέτρο της υποχρέωσης προσδιορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες της οικογενειακής ζωής και η εκπλήρωσή της γίνεται με τον τρόπο που επιβάλλει η έγγαμη συμβίωση.   

 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.