Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ονοματοδοσία του τέκνου



Η έγγαμη σχέση της Μαρίας και του Νίκου δεν εξελίχθηκε ομαλά και διακόπηκε οριστικά, ένα μήνα πριν τη βάπτιση της μονάκριβης κόρης τους. Για το όνομα του τέκνου, είχε συμφωνήσει το ζευγάρι, κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσής του, ότι θα δοθεί το όνομα του πατέρα της Μαρίας που είχε πεθάνει, για να τον τιμήσουν. Η διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης οδήγησε σε «καλοπροαίρετη » παρέμβαση τρίτων προσώπων ως προς το όνομα του παιδιού και αυτή με τη σειρά της σε παρόξυνση και εκτράχυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων του ζευγαριού. Η αθέτηση συμφωνιών ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το μυστήριο της βάπτισης αναβλήθηκε αφού ο Νίκος δεν συμφωνούσε πλέον ως προς το δοτέο όνομα. 
Τρεις μήνες αργότερα ο Νίκος και η Μαρία προχώρησαν σε συναινετικές διαδικασίες λύσης του γάμου τους. Με το ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης της επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής του τέκνου τους, που υπογράφηκε μεταξύ τους, η επιμέλεια του τέκνου τους ανατέθηκε στην Μαρία και η γονική μέριμνα του τέκνου συμφωνήθηκε να ασκείται και από τους δύο γονείς, προς το συμφέρον του τέκνου. Ενώ συμφώνησαν σε όλα τα ζητήματα της λύσης του γάμου, εντούτοις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν και ως προς το δοτέο όνομα του παιδιού και το παιδί παρέμενε αβάπτιστο.    

Δυνάμει του ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής τέκνου που είχε υπογράψει ο Νίκος και  Μαρία και το οποίο επικυρώθηκε με την έκδοση της απόφασης του διαζυγίου τους, η επιμέλεια είχε μεν ανατεθεί στην Μαρία αλλά το δικαίωμα ονοματοδοσίας του τέκνου τους εξακολουθούσε να ανήκει και στους δύο (2) γονείς, αφού και οι δύο γονείς είχαν την γονική μέριμνα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να τελέσει την βάπτιση του ανήλικου τέκνου, αυθαιρέτως και μονομερώς, κατ’ αποκλεισμό του άλλου συνασκούντος την γονική μέριμνα γονέως γιατί η ονοματοδοσία θα ήταν άκυρη και ο άλλος γονέας θα μπορούσε να ζητήσει τη δικαστική μεταβολή του ονόματος του τέκνου.

Ακόμα και όταν η επιμέλεια του προσώπου του ανήλικου τέκνου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, είναι απαραίτητο, εφόσον η γονική μέριμνα ανήκει και στους δύο γονείς, να αποφασίσουν αυτοί από κοινού για το όνομα που πρέπει να δοθεί στο τέκνο, σε περίπτωση δε διαφωνίας αυτών, αποφασίζει το δικαστήριο, με γνώμονα πρωτίστως το συμφέρον του τέκνου.

Την πολύτιμη βοήθεια στους γονείς την έδωσε ο κουμπάρος και αδελφικός φίλος του Νίκου και ανάδοχος (νονός) του παιδιού, και αποφεύχθηκε το δικαστήριο. Τα πνεύματα ηρέμησαν και μπόρεσε να λάβει χώρα το ιερό μυστήριο της βάπτισης  του κοριτσιού που πήρε το όνομα του παππού του (μητρική γραμμή),  όπως από την αρχή είχαν συμφωνήσει οι δύο γονείς.

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.