Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση




Είναι γνωστό σε όλους πόσα θέματα δημιουργούνται όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να τραβήξει χωριστούς δρόμους.

Θέματα οικονομικά, όπως πόση διατροφή θα δώσει ο υπόχρεος γονέας, θα πάρει διατροφή ο/η άνεργος/η σύζυγος ;  

Θέματα μετοίκησης, όπως σε ποιον θα παραχωρηθεί η οικογενειακή στέγη, έχει σημασία ότι το σπίτι ανήκει στον πιο εύρωστο οικονομικά ;

Θέματα κατανομής των κινητών, όπως πως θα μοιραστούν οι οικοσκευές και τα κινητά πράγματα,

Θέματα συμμετοχής στα αποκτήματα, όπως τι θα γίνει με την περιουσία που φτιάχτηκε μέσα στο γάμο ή την κοινή συμβίωση, είναι μερικά μόνο από τα οικογενειακά θέματα που δυναμιτίζουν τις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις του ζευγαριού και ζητούν άμεση επίλυση.

Οι μεγαλύτερες και οι πιο έντονα συναισθηματικά διαμάχες είναι αυτές που δημιουργούνται μεταξύ ανθρώπων που υπήρξαν σύζυγοι και σύντροφοι. Η ανασφάλεια οδηγεί σε καχυποψία και αυτή με τη σειρά της σε ελλειμματική ή κακή επικοινωνία. Υπό αυτές τις συνθήκες καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή και η σύγκρουση οδηγείται σε αδιέξοδο. Πολύ συχνά το αδιέξοδο επιτείνουν και οι δικαστικές διαδικασίες που είναι ψυχοφθόρες, πολυέξοδες και σε αρκετές περιπτώσεις μακροχρόνιες.

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η επιλογή της διαμεσολάβησης. Στο εξωτερικό το ποσοστό επιτυχίας της διαμεσολάβησης στην οικογένεια, ανέρχεται στο 80% .
Ο διαμεσολαβητής ένας ουδέτερος, αμερόληπτος και ανεξάρτητος τρίτος βοηθάει τα μέρη να λάβουν ενεργό μέρος στη διαδικασία και να αισθανθούν ελεύθερα και ισότιμα. Τα μέρη θα μιλήσουν σε κοινές συναντήσεις με τον διαμεσολαβητή ή σε κατ’ ιδίαν, και θα έχουν την ευκαιρία να πουν όσα τους απασχολούν και τους ανησυχούν, ακόμα και για θέματα που δεν είναι νομικά. Το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα που διέπει όλη τη διαδικασία αλλά και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον διαμεσολαβητή ενεργούν απελευθερωτικά για τα εμπλεκόμενα μέρη που μπορούν να ανοιχτούν και να μιλήσουν ελεύθερα. Όσα θέματα τους απασχολούν θα τεθούν στο τραπέζι και για όλα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο διαμεσολαβητής θα φέρει τα αντίπαλα μέρη κοντά, θα μειώσει τις συγκρούσεις και θα αυξήσει το επίπεδο της συνεργασίας και της επικοινωνίας. Τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνειδητοποιήσουν μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης ότι είναι προς όφελός τους να συνεργαστούν και να συν-αποφασίσουν. Το αμετάβλητο και άκαμπτο συγκρουσιακό πλαίσιο της οικογενειακής σχέσης που προϋπήρχε, μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, μεταμορφώνεται.

Η δυναμική της σχέσης αλλάζει και αυτό βοηθάει τα εμπλεκόμενα μέρη να δουν τα πράγματα διαφορετικά και να αποφασίσουν πλέον με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και τα πραγματικά τους συμφέροντα και όχι τις εγωιστικές και άτεγκτες προγενέστερες θέσεις τους.    















Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια
http://www.stefaniasouli.gr/prophil


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.