Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Πως γράφεται μία διαθήκη (Ιδιόγραφη διαθήκη)


Ερώτηση η οποία υποβάλλεται συχνά και από νέους ανθρώπους που για κάποιο λόγο θέλουν να ορίσουν τους κληρονόμους τους ή να ρυθμίσουν ορισμένες σχέσεις οικογενειακού δικαίου. Συνοδεύεται δε συχνά με το αίτημα να φυλαχθεί από το δικηγόρο.

Όταν κάποιος ρωτάει πως μπορεί να γράψει μία έγκυρη διαθήκη συνήθως έχει στο μυαλό του την ιδιόγραφη διαθήκη που είναι η πιο απλή και η πιο εύκολη διαδικασία.   

Σύμφωνα με το νόμο η ιδιόγραφη διαθήκη πρέπει να έχει γραφτεί ολόκληρη με το χέρι του διαθέτη, να έχει χρονολογηθεί και να έχει υπογραφεί από αυτόν. Από την χρονολογία πρέπει να προκύπτει η ημέρα, ο μήνας και το έτος. Απλές προσθήκες σε περιθώριο ή σε υστερόγραφο, υπογράφονται από το διαθέτη, διαφορετικά θεωρούνται σαν να μην έχουν γραφεί.

Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν διαγραφές, παρεγγραφές, ξύσματα ή άλλα τέτοια εξωτερικά ελαττώματα γιατί θα βεβαιωθούν από το δικαστήριο που θα δημοσιεύσει τη διαθήκη και μπορούν κατά την κρίση του δικαστηρίου, να επιφέρουν ολικά ή μερικά την ακυρότητα της διαθήκης.

Καλό θα είναι να αναγράφεται η λέξη διαθήκη για να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για διάταξη τελευταίας βούλησης και να έχει την υπογραφή του διαθέτη σε κάθε ημίφυλλο (αριθμημένο).

Η ιδιόγραφη διαθήκη δεν υποβάλλεται σε κανέναν άλλο τύπο και μπορεί να κατατεθεί από το διαθέτη και σε συμβολαιογράφο για φύλαξη, κατά τις κοινές διατάξεις για την κατάθεση των εγγράφων.


Στεφανία Σουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.