Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Δικόγραφο και λογοτεχνία. Η τεχνική της πειθούς, η τέχνη της αφήγησης


                                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για χρόνια ο Αλέξης Πανσέληνος κατέβαινε κάθε πρωί στον Πειραιά. Στο δικηγορικό γραφείο του τον περίμεναν πλήθος συμβάσεις - ναυλοσύμφωνα, δανειακά συμβόλαια, νηολογήσεις, συμβόλαια εκχώρησης εισοδημάτων. Αργά το απόγευμα επέστρεφε σπίτι του στη Νέα Σμύρνη - κι αργότερα στην Κηφισιά. Πάνω στο γραφείο του σωρεύονταν τα χειρόγραφα απ’ τη δεύτερη εργασία του. Δούλευε ως αργά το βράδυ. Ήταν τα κείμενα που παίρνοντας το δρόμο του τυπογραφείου μας έδωσαν γνωστά μυθιστορήματα όπως «Η μεγάλη πομπή», «Βραδιές μπαλέτου», « Ο κουτσός άγγελος», «Ζαϊδα ή η καμήλα στα χιόνια».

Το ίδιο κι ο Γιώργος Συμπάρδης κατέβαινε στον Πειραιά όπου συνέτασσε δικόγραφα για ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστικά μέτρα οφειλών, ναυτεργατικά, κι αργά το απόγευμα γύριζε στο Θησείο για να δουλέψει «Το μέντιουμ», την «Υπόσχεση γάμου», τον «Άχρηστο Δημήτρη». Και ο Θωμάς Σκάσσης, ο Βασίλης Γκουρογιάννης και ο Βασίλης Κουνέλης μοίραζαν, και ορισμένοι μοιράζουν ακόμα, το χρόνο τους ανάμεσα στην δικηγορία και το μυθιστόρημα.

Ποια είναι η σχέση της νομικής επιστήμης με τη λογοτεχνία; Πως συνδυάζονται τα εργαλεία της δικηγορικής πειθούς με την τέχνη της μυθιστορηματικής αληθοφάνειας; Πως ορισμένοι άνθρωποι εργάζονται σε όλη τους τη ζωή αόκνως σε δύο διακριτά μεταξύ τους επαγγέλματα;

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013, οι πέντε συγγραφείς και νομικοί μιλούν με θέμα «Δικόγραφο και λογοτεχνία. Η τεχνική της πειθούς και η τέχνη της αφήγησης», στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48) στις 6.30 μ.μ. Θα σχολιάσει ο νομικός Γιώργος Καραβοκύρης. Πρόεδρος της εκδήλωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και ο Όμιλος Αριστόβουλος Μάνεσης είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στις 7 Νοεμβρίου 2013, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ο ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δικόγραφο και λογοτεχνία. Η τεχνική της πειθούς, η τέχνη της αφήγησης».

Ομιλητές: Αλέξης Πανσέληνος, Γιώργος Συμπάρδης, Θωμάς Σκάσσης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Βασίλης Κουνέλης και Γιώργος Καραβοκύρης. Πρόεδρος Νίκος Αλιβιζάτος.

Αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), ώρα έναρξης 6.30 μ.μ.
 
 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.