Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τα δικαιώματα των μαθητών των οποίων οι γονείς είναι σε διάσταση ή διαζευγμένοιΜε την από 13/10/2010 με αριθμό πρωτοκόλλου Φ. 7/517/127893/ Γ1 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί των Σχολικών μονάδων της χώρας, ότι ο γονέας που διατηρεί την γονική μέριμνα του τέκνου του αλλά δεν ασκεί την επιμέλειά του, έχει δικαίωμα να επισκέπτεται το σχολείο του παιδιού του, να ενημερώνεται από τους δασκάλους του ή τους καθηγητές του για την πρόοδο του τέκνου του, να συμμετέχει στις σχολικές εορτές και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Η εγκύκλιος που έχει Θέμα (τίτλο): Δικαιώματα των παιδιών - μαθητών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι και ο ένας από αυτούς δεν ασκεί την επιμέλειά τους, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:  

1) Στις περιπτώσεις που λόγω διάστασης ή διαζυγίου των γονέων μαθητή, η άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του έχει ανατεθεί στον ένα γονέα (που διαμένει μαζί του), η περιστασιακή επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν μένει μαζί του, αλλά διατηρεί τη γονική μέριμνα αυτού, δεν μπορεί να απαγορευθεί εντός του σχολικού χώρου.

2) Σε περίπτωση συνδρομής σπουδαίου λόγου (π.χ παρακώληση της λειτουργίας της σχολικής μονάδας, άσκηση βίας ή πρόκληση ταραχής) είναι δυνατόν να μην επιτραπεί σε γονέα η είσοδος στο χώρο του σχολείου.

3) Η συμμετοχή του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί σε εκδηλώσεις, όπως σχολικές εορτές, δεν μπορεί επίσης να απαγορευτεί, παρά μόνο για σπουδαίο λόγο (εάν ο γονέας με τις ενέργειες του προκαλεί αναστάτωση της εκδήλωσης ή η παρουσία του δημιουργεί προβλήματα στο τέκνο).

4) Η ενημέρωση του γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια του τέκνου επιβάλλεται στο πλαίσιο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του σχολείου.

5) Η συμμετοχή του γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια του τέκνου- μαθητή (αλλά το υπόλοιπο της γονικής του μέριμνας) στα συλλογικά όργανα της σχολικής κοινότητας (Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων) δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω της μη δικαστικής ανάθεσης της άσκησης της επιμέλειας σε αυτόν, εκτός εάν προβλέπεται η συμμετοχή του ενός μόνο γονέα, οπότε θα προτιμηθεί εκείνος που ασκεί την επιμέλεια.

Μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο εδώ         

 

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.