Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικες διακοπές κατόπιν συνεννόησης


Ποιος θα πίστευε ότι μία τόσο όμορφη περίοδος του χρόνου, όπως τα Χριστούγεννα, θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία σύρραξης και έντονης διαμάχης ανάμεσα σε γονείς που βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι και επιθυμούν να περάσουν αυτή την συγκεκριμένη γιορτή με τα παιδιά τους.
Γενικότερα οι διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι) δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις των γονέων καθώς διεκδικούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους ή διεκδικούν συγκεκριμένες ημέρες και γιορτές. Το ανωτέρω πρόβλημα αναφύεται συχνά όταν οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση και δεν έχει ρυθμιστεί η επικοινωνία και η επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή και οι 2 γονείς έχουν γονική μέριμνα και επιμέλεια και δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας, εκτός και εάν η διάσταση είναι πολυετής και έχει δημιουργηθεί de facto κατάσταση που δύσκολο είναι να ανατραπεί στην πράξη.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου έχει εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο και έχει επικυρωθεί η συμφωνία των γονέων για την ρύθμιση της επιμέλειας και της επικοινωνίας των τέκνων, πλην όμως η τελευταία είναι τόσο γενική που δεν βοηθάει ούτε στην εφαρμογή της, αλλά  που και η τήρησή της επαφίεται στην καλή διάθεση των γονέων.
Πολλοί γονείς λένε ... ας γράψουμε «Μία εβδομάδα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά  και θα τα βρούμε μεταξύ μας... θα συνεννοηθούμε»,   «Μία εβδομάδα την Μεγάλη Εβδομάδα ο ένας και μία εβδομάδα την Μεγάλη Εβδομάδα ο άλλος, δεν θα υπάρξει πρόβλημα»,  «20 μέρες το καλοκαίρι και στο μήνα θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας ποιος θα είναι ... μπορεί να είναι 20 μέρες χ 2 μήνες »
Πολύ συχνά οι γονείς επηρεασμένοι από το καλό κλίμα που επικρατεί συνήθως στο στάδιο ολοκλήρωσης των συμφωνιών και στο τελικό στάδιο των υπογραφών, δείχνουν μία διάθεση γενναιοδωρίας προς την άλλη πλευρά κυρίως όσον αφορά τα θέματα της επικοινωνίας με τα τέκνα και το δικαίωμα του γονέα που θα το ασκεί, με αποτέλεσμα να επιθυμούν να αφήσουν το στοιχείο αυτό γενικό, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες ημέρες ή εβδομάδες κατ’ έτος, πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν.   
Δυστυχώς η εμπειρία δείχνει ότι ελάχιστα ζευγάρια μπορούν και μπόρεσαν να κρατήσουν μία καλή σχέση για χάρη των παιδιών, χωρίς προστριβές και χωρίς παρεξηγήσεις, με πραγματική γενναιοδωρία που συνεχίστηκε και μετά το διαζύγιο και δεν περιορίστηκε στα λόγια.
Επειδή τελικά τα παιδιά είναι και πάλι τα θύματα και αυτής της ασυνεννοησίας των γονέων είναι σκόπιμο και προς το συμφέρον των παιδιών η αυστηρή οριοθέτηση του χρόνου επικοινωνίας του γονέα με τα παιδιά του, προς αποφυγή εντάσεων και προστριβών.   

 






 
 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/
 




 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.