Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Δεν θέλω να αναγνωρίσει το παιδί μας (δικαστική αναγνώριση του τέκνου)


Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η άγαμη μητέρα αρνείται σθεναρά να συναινέσει στην εκούσια αναγνώριση του τέκνου της από τον βιολογικό πατέρα. Συνήθως αυτό συμβαίνει, όταν η μητέρα έχει διακόψει τη σχέση με τον πατέρα του τέκνου, κατά τη διάρκεια της κύησης, είτε επειδή αυτός κάνει χρήση ουσιών, μόνιμη ή περιστασιακή, είτε γιατί έχει υπάρξει εξαιρετικά βίαιος απέναντι και σε τρίτα πρόσωπα.    

Με αφορμή πρόσφατο email που έλαβα από άγαμη μητέρα, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί, εάν υπάρχει Δίκαιο να προστατεύσει αυτήν και το τέκνο της, καθόσον δεν επιθυμεί την αναγνώριση του τέκνου από τον πατέρα του για τους άνω λόγους, έχω να επισημειώσω τα εξής:

Σύμφωνα με το νόμο, η συγγένεια με τον πατέρα και τους συγγενείς του συνάγεται από το γάμο της μητέρας με τον πατέρα ή ιδρύεται με την αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική.  Ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ’ αυτό και η μητέρα.

Όταν η μητέρα αρνείται να δώσει την συναίνεσή της, ο πατέρας έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στο αρμόδιο δικαστήριο και να ζητήσει την δικαστική αναγνώριση του τέκνου.


Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
https://stefaniasouli.gr/

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.