Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Όταν δεν υπογράφει το συναινετικό διαζύγιο (όταν δεν θέλει να δώσει διαζύγιο)


Ευελπίδων, Κτίριο 2, αίθουσα 202, μία βροχερή Πέμπτη του Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδίκασης των συναινετικών διαζυγίων.

Ώρα 8 και 15: Καθισμένη στα έδρανα των δικηγόρων, συζητώ με την συνάδελφο που κάθεται δίπλα μου και περιμένει τους πελάτες της.     
Ώρα 8 και 45: Η αίθουσα έχει αρχίσει να γεμίζει από κόσμο. Έρχεται η σύζυγος και ρωτάει τη δικηγόρο της, εάν ήρθε ο σύζυγός της. Την ενημερώνει ότι τον έχει πάρει από το πρωί 10 τηλέφωνα και αυτός δεν απαντάει. Η γυναίκα είναι πολύ ανήσυχη και λέει στην δικηγόρο της ότι ο σύζυγός της δεν θα εμφανιστεί. Η συνάδελφος προσπαθεί να την καθησυχάσει. Η γυναίκα κοιτάει συνέχεια την πόρτα της αίθουσας.  

Ώρα 8 και 55: Η αίθουσα του δικαστηρίου είναι κατάμεστη από δικηγόρους και κάποιους διαδίκους. Ο σύζυγος δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Η  συνάδελφος τον καλεί στο κινητό. Ο σύζυγος απαντάει. Ο σύζυγος ενημερώνει την δικηγόρο του, ότι έχει κάποιο πρόβλημα με το αυτοκίνητό του, κάτι έχει συμβεί της λέει… κάποιο τροχαίο, κάποια βλάβη στο αυτοκίνητο (πολύ μπερδεμένα πράγματα) και έχει κολλήσει στην Μεσογείων, στο ύψος της ΕΡΤ. «Είσαστε πολύ μακριά…»  του λέει η συνάδελφος και επαναλαμβάνει όσα της λέει ο σύζυγος για να τα ακούσει η σύζυγος. Ο σύζυγος ενημερώνει ότι θα προσπαθήσει να φτάσει έγκαιρα. Ο σύζυγος ρωτάει την δικηγόρο του, εάν μπορεί να κρατήσει την υπόθεση. Η σύζυγος δείχνει πολύ θυμωμένη. Η σύζυγος τον καλεί πάλι στο κινητό του. Ο σύζυγος δεν απαντάει.
Ώρα 9 και 10: Έχει ήδη ξεκινήσει η εκδίκαση των υποθέσεων. Η σύζυγος συνεχίζει να καλεί επίμονα τον σύζυγό της στο κινητό. Καμία απάντηση.

Ώρα 9 και 45: Η αίθουσα αδειάζει σιγά-σιγά. Έχουμε μείνει λιγοστοί μέσα στην αίθουσα. Η σύζυγος συνεχίζει να τηλεφωνεί στον σύζυγό της....


                                                ****

Δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο σύζυγος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και η υπόθεση ματαιώθηκε. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν εμφανίζεται η σύζυγος. Το συμπέρασμα είναι ότι εάν κάποιος/κάποια δεν θέλει να δώσει διαζύγιο θα το κάνει με τον πιο άκομψο τρόπο και θα ταλαιπωρήσει τον/την σύζυγό του.  

Οι ενδείξεις συνήθως της «απροθυμίας» του μέρους να συνεργαστεί για να εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο υπάρχουν από την αρχή ή διαφαίνονται στην πορεία μέχρι και την συζήτηση. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από αυτές:  

·        Άρνηση του/της συζύγου να αναλάβει μέρος των δικαστικών εξόδων ή της δικηγορικής αμοιβής του συναινετικού διαζυγίου.

·        Σθεναρή πίεση να αναλάβει η άλλη πλευρά όλα τα δικαστικά έξοδα και αμοιβή δικηγόρου, ακόμα και όταν αυτή η πλευρά έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

·         Ηθική και ψυχολογική πίεση στο μέρος που θέλει το διαζύγιο και υποβολή παράλογων απαιτήσεων, ως τιμωρία του.  

·       Το μέρος εξαφανίζεται, δεν απαντάει στις κλήσεις, email  του/της  συζύγου ή του δικηγόρου και δεν εμφανίζεται σε προκαθορισμένες συναντήσεις.

·        Αρνείται να υπογράψει ειδικό πληρεξούσιο στο δικηγόρο, ακόμα και όταν αυτός/ή δεν θα επιβαρυνθεί το έξοδο και την αμοιβή του/της συμβολαιογράφου.

·       Παραβιάζει ουσιώδεις όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού επιμέλειας και επικοινωνίας και διατροφής των τέκνων που έχει υπογραφεί, ενόψει του συναινετικού διαζυγίου.

·        Άσκηση ψυχολογικής βίας στον/στην σύζυγο ή στα παιδιά, κ.λ.π.  


Κανένας δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο, όταν δεν θέλει, ακόμα και όταν έχει υπογράψει το ιδιωτικό συμφωνητικό λύσης του γάμου και το ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης της επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των τέκνων, ενόψει της κατάθεσης της αίτησης του συναινετικού. 

Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα απευθυνθεί στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και θα αποφασίσει για την επιμέλεια και την διατροφή των τέκνων του.

Όσον αφορά το διαζύγιο μπορεί να εκδοθεί απλά και «χωρίς αντιδικία», όταν συμπληρωθεί η διετής διάσταση, της οποίας ο χρόνος υπολογίζεται ως συμπληρωμένος κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής.   

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
https://stefaniasouli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.