Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Κατανομή των κινητών και οικιακών αντικειμένων μεταξύ συζύγων


 
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1394 του Α.Κ.: «Σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, ο καθένας από τους συζύγους δικαιούται να παραλάβει τα κινητά που του ανήκουν, ακόμη και αν τα χρησιμοποιούσαν και οι δύο ή και μόνος ο άλλος σύζυγος. Υποχρεούται όμως να παραχωρήσει στον άλλο σύζυγο τη χρήση των οικιακών αντικειμένων που του είναι απολύτως απαραίτητα για τη χωριστή του εγκατάσταση, αν το επιβάλλουν οι περιστάσεις για λόγους επιείκειας».

Επίσης, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1395 του Α.Κ.: «Οι σύζυγοι κατανέμουν, σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, τη χρήση των κινητών που ανήκουν και στους δύο, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες. Αν διαφωνούν, η κατανομή γίνεται από το δικαστήριο που μπορεί να επιδικάσει εύλογη αποζημίωση για τη χρήση που παραχωρεί».

Με τις ως άνω διατάξεις των άρθρων 1394 και 1395 του Α.Κ., ρυθμίζεται το θέμα της προσωρινής κατανομής των κινητών και οικιακών αντικειμένων (π.χ. έπιπλα, σκεύη κτλ.) μεταξύ των συζύγων, σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης.

Συνήθως με την ίδια αίτηση για τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης, επιμέλειας των ανήλικων παιδιών και διατροφής παιδιών και συζύγου (εάν δικαιούται η γυναίκα), ρυθμίζεται και η κατανομή των κινητών και η παραχώρηση της χρήσης των οικιακών αντικειμένων, όταν υποβληθεί το ανάλογο αίτημα.



Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος

http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.