Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Δεν αρκεί μόνο η αγάπη





Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το έχω διαβάσει (σχεδόν 15), πάντα έρχεται στο μυαλό μου όταν καταλαβαίνω ότι το πρόσωπο το οποίο έχει απευθυνθεί σε εμένα, δεν βρίσκεται σε ένα γάμο που έχει κλονιστεί σοβαρά και το διαζύγιο είναι μονόδρομος (όπως το ίδιο πιστεύει) αλλά σε ένα γάμο ζωντανό με τα «συνηθισμένα» προβλήματα επικοινωνίας. Και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Περί ου ο λόγος, το βιβλίο «Δεν αρκεί μόνο η αγάπη» του Άαρον Τ. Μπεκ, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ιδρυτή της πιο σύγχρονης σχολής ψυχοθεραπείας, της Γνωστικής Θεραπείας .

Γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου « … Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες φυγόκεντρες δυνάμεις που τίθενται σε λειτουργία και οι οποίες μπορούν να ταράξουν μία σχέση: αποθαρρυντικές διαψεύσεις, ακραίες παρερμηνείες και αδύναμη επικοινωνία. Η αγάπη από μόνη της σπάνια έχει το σθένος ν’ αντισταθεί  σε αυτές τις διαιρετικές δυνάμεις και τα υποπροϊόντα τους, την οργή και τη δυσαρέσκεια…»

Σε κάποιο άλλο σημείο του βιβλίου ο Α. Μπεκ αναφέρει "Εξαιτίας της σφοδρότητας των συναισθημάτων και των προσδοκιών, της βαθιάς εξάρτησης  και των καθοριστικών – συχνά αυθαίρετων – συμβολικών μηνυμάτων που αποδίδει ο ένας στις πράξεις του άλλου, οι σύζυγοι είναι επιρρεπείς στο να παρερμηνεύουν ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου. Με την εμφάνιση των συγκρούσεων, συχνά συνέπεια της πενιχρής επικοινωνίας, οι σύντροφοι έχουν την τάση να αλληλοκατηγορούνται παρά να αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση σαν ένα πρόβλημα που είναι δυνατόν να επιλυθεί…"

Το βιβλίο είναι γεμάτο αληθινά περιστατικά (από την κλινική εμπειρία του συγγραφέα και της ομάδας του) και πολύ βοηθητικό. Όπως έχω γράψει και σε παλαιότερη ανάρτηση, «όταν ο γάμος είναι ακόμα ζωντανός πρέπει και επιβάλλεται να το παλέψεις.»        





Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.