Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Προγαμιαίο και Μεταγαμιαίο συμβόλαιο: Τι ισχύει στην Ελλάδα


 
Σύμφωνα με το νόμο, οι σύζυγοι μπορούν, πριν από το γάμο ή κατά τη διάρκειά του, να επιλέγουν με σύμβαση, για τη ρύθμιση των συνεπειών του γάμου στην περιουσιακή τους κατάσταση, αντί για το σύστημα της περιουσιακής αυτοτέλειας που προβλέπεται από τα άρθρα 1397 και 1400 έως 1402 του Αστικού Κώδικα, το σύστημα της κοινωνίας κατά ίσα μέρη σε περιουσιακά τους στοιχεία χωρίς δικαίωμα διάθεσης, από τον καθένα τους, του ιδανικού του μεριδίου (σύστημα κοινοκτημοσύνης).

Η σύμβαση της κοινοκτημοσύνης καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο και καταχωρίζεται στο ενιαίο ειδικό δημόσιο βιβλίο το οποίο τηρείται στη Γραμματεία του Πρωτοδικείου Αθηνών. Το συμβόλαιο για την κοινοκτημοσύνη δεν μπορεί να παραπέμψει σε έθιμα, σε νόμο που δεν ισχύει ή σε νόμο αλλοδαπό. 

Με το σύστημα της κοινοκτημοσύνης θεσπίζεται κοινωνία δικαιώματος πάνω στην περιουσία που δημιουργείται μέσα στο γάμο και διακρίνεται σε καθολική και μερική κοινοκτημοσύνη. Επίσης με το σύστημα αυτό κανένας δεν μπορεί να διαθέσει την κοινή περιουσία, χωρίς τη συναίνεση του άλλου.  

Ο θεσμός αυτός είναι άγνωστος στους πολίτες. Και όσοι ενδιαφέρονται και ρωτούν για προγαμιαίο συμβόλαιο, συνήθως έχουν στο μυαλό τους ένα συμβόλαιο, όπου ο μέλλων σύζυγος ή ή μέλλουσα σύζυγος δεν θα έχει καμία αξίωση στην περιουσία που θα δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

Εδώ μπορείς να διαβάσεις τα άρθρα του Αστικού Κώδικα που ρυθμίζουν το σύστημα της κοινοκτημοσύνης.




Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.