Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Διαδικτυακή βία στην ερωτική σχέση



"...Πολύς κόσμος έχει συνδέσει την βία μέσω διαδικτύου με τα παιδιά, και παραξενεύεται όταν ακούει ότι και ενήλικα πρόσωπα βάλλονται από αυτή.  
Την βία μέσω διαδικτύου την έχω παρατηρήσει έντονη μέσα από τις περιπτώσεις εξακολουθητικής παρενόχλησης, στο τέλος της ερωτικής σχέσης. Στην Ελλάδα δεν έχουμε νομοθεσία για το stalking, ακόμα. Ο δράστης διώκεται με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα αδικήματα που διαπράττει εις βάρος του θύματος (εάν το θύμα προχωρήσει σε έγκληση/μήνυση) και το θύμα μπορεί να προστατευθεί και μέσα από τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για την προσβολή της προσωπικότητας.

Στην περίπτωση που θα σας αναφέρω στη συνέχεια και εκπροσώπησα το θύμα δικαστηριακά, εξεδόθη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων η οποία υποχρέωσε τον καθού η αίτηση (δηλαδή το δράστη) να παραλείπει στο μέλλον να εξυβρίζει, απειλεί και να παρακολουθεί την αιτούσα, να την καλεί στο τηλέφωνο είτε της οικίας της είτε της εργασίας της είτε στο κινητό της τηλέφωνο, να αποστέλλει μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο της αιτούσας και να επικοινωνεί με την αιτούσα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, linkedin).
Το κορίτσι στην αρχή της παρενόχλησης είχε μπλοκάρει το δράστη (πρώην ερωτικό σύντροφο) στο facebook  και αυτός έφτιαχνε ψεύτικα προφίλ και την παρενοχλούσε με αυτό τον τρόπο. Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να ελέγξουμε την επικοινωνία μέσω του facebook. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει λογαριασμό δίνοντας ψεύτικα στοιχεία. Όταν η κοπέλα αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό της, ο δράστης άρχισε να της στέλνει απειλητικά μηνύματα από το email του αλλά και από άλλους λογαριασμούς με διαφορετικά ονόματα που είχε δημιουργήσει αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Επίσης την παρενοχλούσε στο linkedin που είναι το επαγγελματικό δίκτυο και είχε στείλει μηνύματα συκοφαντικά σε συνεργάτες της. Θεωρώ απόλυτα λογικό κάποιος να χρησιμοποιεί και την τεχνολογία για να δημιουργήσει εχθρικό και εκφοβιστικό περιβάλλον στο θύμα του.
Ο σύντροφος για να εκδικηθεί την σύντροφό που τον εγκατέλειψε, ανεβάζει στο internet φωτογραφίες και βίντεο με προσωπικές στιγμές που είχε με το θύμα. Κάποιοι απειλούν ότι θα το κάνουν, και οι γυναίκες έντρομες ψάχνουν τρόπους να το αποτρέψουν και να προστατευθούν. Γνωρίζω περίπτωση που τέτοιο βίντεο ανέβηκε από το δράστη και "κατέβηκε" από την Ασφάλεια Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος αμέσως μετά την επικοινωνία του θύματος με αυτή.  

Η βία μέσω διαδικτύου είναι μία ξεχωριστή αυτοτελής μορφή βίας. Συνήθως συνυπάρχει με άλλες μορφές βίας (σωματική, ψυχολογική). Έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται σε ένταση ή ότι και αποτελεί την κύρια μορφή εκδήλωσης της βίας όταν ο δράστης δεν έχει άλλο τρόπο να εκφοβίσει το θύμα.
Στην περίπτωση που σας προανέφερα, το κορίτσι προκειμένου να προστατευτεί από τον δράστη, επιστράτευσε φίλους που διανυκτέρευαν στο σπίτι της, για να μην κοιμάται μόνη της, συγγενείς που την συνόδευαν στην εργασία της, συνεργάτες που φιλτράρανε τα τηλέφωνα στην εργασία της και δεν της περνούσαν τα τηλεφωνήματα του δράστη. Επίσης είχε αλλάξει το τηλέφωνο της οικίας της και στο κινητό της είχε βάλει εφαρμογή απώθησης των απορρήτων κλήσεων και όσων δεν γνώριζε. Ο δράστης είχε απομονωθεί κατά κάποιο τρόπο και δεν μπορούσε να την προσεγγίσει στο φυσικό της χώρο αλλά ούτε και τηλεφωνικά. Ο μόνος τρόπος να διοχετεύσει τις απειλές του ήταν ο χώρος του διαδικτύου και αυτό έκανε. Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να επικοινωνεί μαζί της. Στο δικαστήριο προσκομιστήκανε απειλητικά και εξυβριστικά email και αποδεικτικά από fb και linkedin.

Ο δράστης σταμάτησε μόνο μετά την επίδοση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων. Θετικό σημάδι που δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζει σε τέτοιες περιπτώσεις, και που πρέπει να εξηγούμε στα θύματα ότι και το stalking κάνει κύκλο, όπως κάθε μορφή βίας, και υπάρχουν περίοδοι που σταματάει τελείως ο δράστης, παραπλανώντας το θύμα ότι τελείωσε ο γολγοθάς του μόνο και μόνο για να επιστρέψει δριμύτερος. Όλοι οι ειδικοί γνωρίζουμε ότι το στάδιο του χωρισμού είναι το πιο επικίνδυνο για το θύμα..."

Μικρό απόσπασμα της εισήγησής μου με θέμα "Ατομική και συλλογική αντιμετώπιση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος"  στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Συμβουκευτικό Κέντρο Χαλανδρίου την 24/11/2014 .




Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος

http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.