Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Έπεα πτερόεντα και τα λόγια κάνουν φτερά και μόνο τα γραπτά μένουν!


 
 
Άμεση ήταν η παρέμβαση της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Κουτζαμάνη που έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Βορείου Αιγαίου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις στον τραυματισμό του 9χρονου παιδιού, που συνέβη τον περασμένο μήνα σε Δημοτικό σχολείο της Λέσβου.
Η μητέρα του παιδιού ισχυρίστηκε ότι ο μικρός γιος της, ορφανός από πατέρα, δέχθηκε bullying, όταν δύο μεγαλύτεροι συμμαθητές του τον άφησαν να κρέμεται στην μπασκέτα στο προαύλιο του σχολείου τους, με αποτέλεσμα να πέσει και να υποστεί κάταγμα στα χέρια του. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν ένα ατύχημα και όχι ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού.

Ανεξάρτητα από το που θα οδηγηθεί η προκαταρκτική εξέταση και ποιο θα είναι το πόρισμά της, από μόνο του το γεγονός είναι πολύ σοβαρό και μας έχει προβληματίσει αρκετά.
Πολλά παιδιά, υφίστανται στο σχολείο καθημερινά, αν όχι επιθέσεις με ανάλογης βαρύτητας τραυματισμό, όπως στο προαναφερόμενο περιστατικό, υφίστανται ωστόσο την επιθετικότητα άλλων μαθητών τους, εκδηλούμενη με διάφορους τρόπους, όπως σπρωξίματα, τρικλοποδιές, μπουνιές, σφαλιάρες, φάπες, φτυσίματα, βρισιές, κοροϊδίες, απειλές κα.
Κάποιες φορές τα ανωτέρω συμβαίνουν μέσα στον προαύλιο χώρο του σχολείου, κάποιες φορές όμως συμβαίνουν και μέσα στην τάξη. Αρκετές φορές έχω ακούσει να τιμωρείται το παιδί -θύμα από τον δάσκαλο ή από τον καθηγητή γιατί αμύνθηκε (π.χ έσπρωξε τον βίαιο συμμαθητή του) και ο εκπαιδευτικός είδε το δικό του σπρώξιμο, την δική του άμυνα και όχι την πραγματική βία από τον μαθητή - δράστη. Δωδεκάχρονος μαθητής, μου διηγήθηκε πως αμύνθηκε κάποια στιγμή και έσπρωξε με δύναμη ένα συμμαθητή του που τον έφτυνε κάθε φορά που περνούσε δίπλα του και τον κορόιδευε και για τα παραπάνω κιλά του (ο μικρούλης είχε λίγη κοιλίτσα) με αποτέλεσμα να τον αποβάλλει από το μάθημα ο καθηγητής (ωριαία αποβολή) και να ζητήσει η γυμνασιάρχης να δει τους γονείς του.  

Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Τι θα πρέπει να κάνει ο γονιός;

Πολλοί κατηγορούν τους δικηγόρους ότι συμβουλεύουν τους γονείς να προχωρούν σε γραπτές αναφορές στο σχολείο, στην Αρμόδια Διεύθυνση και στο Υπουργείο Παιδείας κατά των εκπαιδευτικών και παντός υπευθύνου που δεν διασφαλίζει ένα σχολικό περιβάλλον χωρίς βία, ή δεν εποπτεύει και δεν προστατεύει τα παιδιά τους από τις επιθέσεις των μαθητών που εκφοβίζουν και βιαιοπραγούν.
Δεν είναι αλήθεια αυτό. Σχεδόν πάντα συμβουλεύουμε τους γονείς, με σεβασμό στο δύσκολο ρόλο του δασκάλου και παιδαγωγού, να απευθύνονται ΑΡΧΙΚΑ στον δάσκαλο /καθηγητή και στον Διευθυντή του σχολείου ή Γυμνασιάρχη/Λυκειάρχη και να υποβάλλουν προφορικά το παράπονό τους και την έκκλησή τους για βοήθεια. Γιατί μπορούν να βοηθήσουν!
Από την άλλη όμως πλευρά, όταν η σχολική βία παραμένει και δεν εξαλείφεται, όταν ο σχολικός εκφοβισμός οδηγεί το παιδί στο να μην θέλει να πηγαίνει σχολείο, όταν το παιδί υποφέρει και παρουσιάζει διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, πόσες φορές μπορεί να πάει ο γονιός και να παραπονεθεί προφορικά; Και τελικά, εάν το κάνει και συνέχεια, έχει νόημα;

Και εάν συμβεί κάτι χειρότερο;

Για το περιστατικό της Λέσβου, ακούστηκε σε νυχτερινό δελτίο ειδήσεων ότι, κατά δήλωση της  μητέρας, ο μικρός της γιος είχε δεχτεί και άλλη επίθεση στο παρελθόν από συμμαθητές του, χωρίς σοβαρό τραυματισμό όμως. Και για αυτό το περιστατικό η μητέρα είχε απευθυνθεί πάλι στο σχολείο και είχε διαμαρτυρηθεί ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ στους δασκάλους για το γεγονός ότι ο μικρός γιος της δεχόταν βία από τους συμμαθητές του και δεν υπήρχε κανένας να τον προστατεύσει και να τον υπερασπιστεί. 
Εάν υποθέσουμε ότι το γεγονός αυτό είναι αληθές, ότι δηλαδή υπήρξε και άλλο προγενέστερο περιστατικό (που ενισχύει τους ισχυρισμούς της μητέρας ότι το 2ο περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε είναι  bullying) πως μπορεί να το αποδείξει η μητέρα, όταν οι εκπαιδευτικοί το αρνούνται;  

Έπεα πτερόεντα, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Και τα λόγια κάνουν φτερά, και μόνο τα γραπτά μένουν!
 



Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.