Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ο κύκλος της βίας στις κακοποιητικές σχέσεις


 

Η ζωή με ένα βίαιο άντρα μπορεί να είναι γεμάτη από συγκλονιστικά υπέροχες στιγμές και επώδυνες χρονικές περιόδους λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας.  Όσο περισσότερα χρόνια μετράει η σχέση τόσο μικρότερες σε διάρκεια είναι οι «ευτυχισμένες» περίοδοι, οι οποίες τείνουν να εξαφανίζονται τελείως.

Σε όλες τις σχέσεις κακοποίησης έχει παρατηρηθεί ότι η βία εμφανίζεται σε έναν κύκλο γεγονότων, κοινώς αναφερόμενο ως "κύκλο βίας". Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει τρεις φάσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις.  Οι φάσεις αυτές είναι: α) η φάση όπου χτίζεται η ένταση, β) η φάση της έκρηξης, και γ) η φάση της ηρεμίας, της αγάπης ή αλλιώς του «μήνα του μέλιτος». 
 
Ειδικότερα,
 
α) η φάση όπου χτίζεται η ένταση. Κάτι συμβαίνει στη σχέση σας και δημιουργείται ένταση ανάμεσα σ’ εσάς και το σύντροφό σας. Μπορεί να είναι ένας λογαριασμός που δεν πληρώθηκε, ένα φαγητό που αλατίστηκε περισσότερο, ένας καφές που ήπιατε με μια φίλη σας, κ.ά.      
 
β) η φάση της έκρηξης. Ήδη ο σύντροφός σας έχει συσσωρεύσει τόσα παράπονα και τόση μνησικακία εις βάρος σας που κάποια στιγμή θα θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα της τιμωρία σας. Η τιμωρία μπορεί να είναι ένα ξέσπασμα λεκτικής βίας, ένα ξέσπασμα σωματικής βίας σε εσάς ή και πάνω σε αντικείμενα.       
 
γ) η φάση της ηρεμίας, της αγάπης ή αλλιώς του «μήνα του μέλιτος». Σε αυτό το στάδιο μπορεί ο σύζυγος να μεταμορφωθεί στον γοητευτικό άντρα που γνωρίσατε στην αρχή της σχέσης σας. Είναι τρυφερός, βοηθάει στις δουλειές, κάνει δώρα, φέρνει λουλούδια, μοιράζεται τα έξοδα.
 
Στη φάση της ηρεμίας και της αγάπης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως μήνες, η γυναίκα παγιδεύεται.    

Περισσότερα για το φαινόμενο της ενδοικογενειακής βίας και πως μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τα παιδιά σου μπορείς να διαβάσεις εδώ





Στεφανία Σουλή                                                                                  
Δικηγόρος-Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.