Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΟ STALKING (Επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση θύματος)





Στο βιβλίο Αθέατη Βία – Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει που εκδόθηκε το 2010 από τις  εκδόσεις Ψυχογιός υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο με τίτλο 
«ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ – ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ – ΠΑΡΑΦΥΛΑΞΗ (STALKING) το οποίο εμπεριέχει την αληθινή ιστορία μίας γυναίκας καθώς και συμβουλές αντιμετώπισης της επικίνδυνης αυτής συμπεριφοράς.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έγραψα αρκετά άρθρα σχετικά με αυτό το φαινόμενο τα οποία δημοσιεύτηκαν στο blog και έχουν αναδημοσιευτεί και σε άλλα blog συναδέλφων και μη. Επίσης πραγματοποίησα μαζί με την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια κ. Μαρία Πιρουνάκη – Λιωνή μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τίτλο «Έρωτας , αγάπη η εμμονή;» Η ψυχολογική οπτική του Stalking).

Την 5/3/2018 , κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο  για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας. Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης  την 7/4/2011 και άνοιξε προς υπογραφή την 11/5/2011 κατά την 121η συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών στην Κωνσταντινούπολη. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου του 2014 με την επικύρωσή της από την Ανδόρα.


ü   Σύμφωνα με την τέταρτη παράγραφο του κατατεθέντος νομοσχεδίου και σύμφωνα με το άρθρο 34 της Σύμβασης ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΤΑΙ το STALKING. Ως εκ τούτου στην παράγραφο 333 ΠΚ προστίθεται δεύτερο εδάφιο. Το νέο αδίκημα που τυποποιείται σε αντίθεση με αυτό της απειλής, δεν τελείται με απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης αλλά με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση του θύματος, η οποία πραγματοποιείται είτε με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιών ή ηλεκτρονικού μέσου (π.χ αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλέφωνα κ.λ.π), είτε με διαρκείς επισκέψεις στο περιβάλλον του θύματος, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του, προκαλώντας στο θύμα τρόμο ή ανησυχία.    




Στεφανία Σουλή 

Δικηγόρος- Διαμεσολαβήτρια       

http://www.stefaniasouli.gr/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.