Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αυτοσεβασμός (Με χαστούκισε το αγόρι μου)


Με αφορφή πρόσφατο email νεαρής κοπέλας την οποία χαστούκισε ο σύντροφός της (μόλις έξι μήνες σχέση) και τα ερωτήματα τα οποία έθεσε, ερωτήματα συνηθισμένα, που τίθενται από κάθε νεαρή γυναίκα όταν, μετά από περιστατικό άσκησης σωματικής βίας από το σύντροφό της, αρχίζει να αναλογίζεται και να σκέπτεται το μέλλον της σχέσης της και τις πιθανότητες που έχει να ζήσει χωρίς βία. Ειδικά, η γυναίκα που δεν έχει βιώσει κάτι ανάλογο στην πατρική της οικογένεια, όπως το νεαρό κορίτσι στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα προβληματιστεί περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζονται ειδικές συμβουλές. Ο αυτοσεβασμός σου θα σε κατευθύνει σωστά.    

Είναι λογικό σε μία σύγκρουση ή σε ένα τσακωμό μέσα στο ζευγάρι να υπάρχει ένταση και επιθετικότητα. Όσο αυτή είναι ελεγχόμενη και δεν προσβάλλει την προσωπικότητα του κάθε συντρόφου είναι αποδεκτή και αναγκαία κάποιες φορές. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν εκτοξεύονται βαριές κουβέντες που πλήττουν την ψυχική σφαίρα και την προσωπικότητα του βαλλόμενου. Το συνηθισμένο είναι να προηγείται η λεκτική βία (βρισιές, εξευτελιστικές εκφράσεις, κ.λ.π) και μετά να ακολουθεί η σωματική βία (χαστούκι, μαλλιοτράβηγμα, σπρώξιμο κ.λ.π). 

Παρόλα αυτά, επειδή η άσκηση της βίας στη συντροφική/ συζυγική σχέση οφείλεται σε αξίες, πεποιθήσεις και "ιδιαίτερα" δικαιώματα  που πιστεύει ότι έχει ο δράστης πάνω στο θύμα, μπορεί να σταματήσει, όταν αυτή εκδηλωθεί, με την γέννησή της.
 
Πράγματι ένα περιστατικό σωματικής βίας, μπορεί να παραμείνει ένα μεμονωμένο περιστατικό βίας και να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, εφόσον η γυναίκα αντιδράσει, βάλει όρια στη σχέση και δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί τέτοια συμπεριφορά. Η λεκτική βία πρέπει να εξαληφθεί και αυτή.



Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το φαινόμενο της συντροφικής (ενδοοικογενειακής) βίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ





Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.