Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Συναισθηματική λύση του γάμου (Πότε τελειώνει ο γάμος)



Ο γάμος τελειώνει πρώτα συναισθηματικά και μετά νομικά ή έτσι είναι το σωστό να τελειώνει.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα ζευγάρια που ζουν χωριστά και που για τους δικούς τους προσωπικούς και πολύ σεβαστούς λόγους δεν επεδίωξαν ποτέ να πάρουν στα χέρια τους το χαρτί του διαζυγίου. Επίσης το γνωρίζουν πολύ καλά και τα ζευγάρια που έπιασαν το πολυπόθητο, κάποια στιγμή, για αυτούς διαζευκτήριο, αλλά που μετά ξαναπαντρεύτηκαν τον άνθρωπο που είχαν χωρίσει.
Το πότε τελειώνει συναισθηματικά ο γάμος είναι ένα μεγάλο θέμα και μπορεί να το καταλάβει κάποιος, εάν το θέλει. Μερικοί μπορούν και θυμούνται, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, τη μέρα εκείνη ή το απόγευμα ή το βράδυ, που νοιώσανε το τέλος του γάμου τους, που νοιώσανε να πεθαίνει κάτι μέσα τους. Και ενώ το εστιάζουν ξεκάθαρα, το ξεχωρίζουν από τις φορές που μέσα στη θαλασσοταραχή της σχέσης, αμφότερες οι πλευρές είπαν βαριές κουβέντες για χωρισμούς και διαζύγια και χάραξη ατομικής πορείας. Καθόλου παράδοξο καθότι οι απειλές για χωρισμό αποτελούν κάτι συνηθισμένο στα περισσότερα έγγαμα ζευγάρια, που τις ξεστομίζουν πανεύκολα και συχνά στους τσακωμούς τους, αφού γνωρίζουν την δυναμική τους και την επίδραση που έχει στην άλλη πλευρά. Όταν όμως τελειώσουν οι τσακωμοί, τα λόγια της θαλασσοταραχής γίνονται φτερά και το ζευγάρι συνεχίζει την κοινή του πορεία με αγάπη και ομόνοια.

Αυτό που λένε για το θάνατο του ψυχικού συνδέσμου είναι διαφορετικό.            «Κατάλαβα ότι αυτό ήταν… τελείωσε…το ένιωσα ξεκάθαρα »,«Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο για να σώσω την κατάσταση, δεν είχε μείνει τίποτα για να σωθεί…»,«Δεν είχα επιλογές … η κατάσταση ήταν μονόδρομος…»,«Ξαφνικά άρχισα να βλέπω καθαρά…δεν πήγαινε άλλο...». Λόγια, πράξεις και παραλείψεις του/της συζύγου, τους μετέφεραν στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Πότε συμβαίνει αυτό; Σε κάποιους συμβαίνει σχετικά νωρίς, τα πρώτα χρόνια του γάμου και σε κάποιους άλλους πιο αργά. Το σίγουρο είναι ότι σπάνια συμβαίνει αμέσως και αυτό γιατί ο γάμος έχει μία περίεργη δύναμη στο ζευγάρι και για να γκρεμιστεί συθέμελα θα πρέπει να ροκανίζεται συνεχώς και αδιαλείπτως από ό,τι  έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και την ουσία του, πράγμα που είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο.  
Παρόλη την ανωτέρω διαπίστωση, δηλαδή ότι πλέον δεν υφίσταται καμία ψυχική σύνδεση με τον σύζυγο, ελάχιστοι προχώρησαν αμέσως σε διαδικασίες διαζυγίου. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι προσπάθησαν  να σώσουν το γάμο τους ή έστω να βελτιώσουν την ανυπόφορη, για αυτούς ψυχικά, έγγαμη συμβίωση. Αναζητώντας  στη συνέχεια μία ζωή αληθινή με νόημα και ουσία, αποφάσισαν να χαράξουν διαφορετική πορεία.

Τα ανωτέρω ισχύουν για όσους παντρευτήκανε από αγάπη και με τη σκέψη ότι θα ζήσουν μαζί έως το θάνατο.



Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
https://stefaniasouli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.