Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Υποχρέωση παροχής πληροφοριών από τις ΔΟΥ σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων.


Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1445 Α.Κ, ο καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής. Με αίτηση ενός από τους πρώην συζύγους, που διαβιβάζεται μέσω του αρμόδιου εισαγγελέα, ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου και προπάντων για τα εισοδήματά του.

Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 51παρ. 7α Ν.3842/2010 κατ' εξαίρεση στο απόρρητο των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων,  επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων ακινήτων των φορολογουμένων και στις περιπτώσεις που ορίζονται από το άρθρο 1445 Α.Κ.

Προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο όπου οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ.  γνωστοποιούσαν μόνο τα εισοδήματα των υποχρέων διατροφής προσώπων και όχι τα λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία (όπως ακίνητα κλπ.),  με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των υποχρέων προς διατροφή προσώπων και εν τέλει ο ορθός καθορισμός του ύψους της, ή και αρνιόντουσαν ρητά υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση των εν λόγω στοιχείων επιτρέπεται μόνο όταν η αιτούμενη διατροφή αφορά τον έναν από τους πρώην συζύγους και όχι άλλα πρόσωπα,  εξεδόθη η με αριθμό 7/2012 εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία αναφέρει  ότι η ανωτέρω θέση δεν στηρίζεται σε διάταξη νόμου, αλλά είναι αυθαίρετη, δεδομένου ότι για την ταυτότητα του νομικού λόγου οι πιο πάνω διατάξεις έχουν εφαρμογή σε κάθε περίπτωση που ζητείται διατροφή καθ' όσον διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατόν από τα δικαστήρια να καθορίσουν το ύψος της.

Η διάταξη του άρθρου 1445 ΑΚ τυγχάνει εφαρμογής όχι μόνο μετά την λύση του γάμου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, όπου κατά τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου τίθεται ζήτημα αξίωσης διατροφής, πρωτίστως δε επί διατροφής μεταξύ των εν διαστάσει συζύγων.   (Εγκύκλιος Εισαγγελίας Αρείου Πάγου 7/2012
http://www.eisap.gr/sites/default/files/circulars/eg2012_007.pdf )

 

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.