Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Σύμφωνο συμβίωσης και άδεια διαμονής σε συντρόφους πολίτη της Ε.Ε ή Έλληνα


Με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. οικ 23443/7-09-2011 καθορίσθηκε ο τύπος άδειας που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών, συντρόφους πολίτη της Ε.Ε ή Έλληνα, με τον οποίο διατηρούν σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη.


Ειδικότερα,      

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν να διαμείνουν στη χώρα για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση στη Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ΥΠΕΣ, εντός του επιτρεπόμενου χρόνου νόμιμης διαμονής τους στην Ελλάδα και εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Είναι κάτοχοι διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου σε ισχύ

β) Αποδεικνύουν τη σταθερή διαμονή του πολίτη της Ένωσης στην Ελλάδα

γ) Διατηρούν κοινή κατοικία με τον πολίτη της Ένωσης ή τον Έλληνα

δ) Αποδεικνύουν εγγράφως τη σταθερή σχέση τους με τον πολίτη της Ένωσης ή τον Έλληνα

ε) Διαθέτουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ασθενείας

 
Ως τεκμήρια της σταθερότητας της σχέσης λογίζονται :

 
α) Η καταχωρισμένη συμβίωση ή η ύπαρξη κοινού ή υιοθετημένου τέκνου του αιτούντος και του πολίτη της Ένωσης

β) Η σταθερότητα της σχέσης μπορεί επίσης να προκύπτει από το γεγονός ότι αυτοί έχουν αναλάβει κοινές μακροπρόθεσμες νομικές, κοινωνικές ή οικονομικές δεσμεύσεις.

 

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.