Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για την διαμεσολάβηση: (Μέρος 2o)


10) Ποια θα είναι η αμοιβή του διαμεσολαβητή και ποιος θα την πληρώσει;

Σύμφωνα με το νόμο ο διαμεσολαβητής αμείβεται με ωριαία αντιμισθία για 24 κατ’ ανώτατο όριο ώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο χρόνος προετοιμασίας του για τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή βαρύνει τα μέρη κατ’ ισομοιρία. Συνήθως η διαμεσολάβηση κρατάει 8 ώρες και η αμοιβή του διαμεσολαβητή βαρύνει τα μέρη εξ ημισείας .

11) Θέλω να πω κάποια πράγματα εμπιστευτικά στο διαμεσολαβητή αλλά φοβάμαι ότι η άλλη πλευρά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο.

Να μην φοβάσαι και να μιλήσεις ελεύθερα. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον διαμεσολαβητή διέπονται από διπλή εμπιστευτικότητα. Ο διαμεσολαβητής δεν μεταφέρει πληροφορίες στην άλλη πλευρά, εκτός εάν εσύ του το ζητήσεις. Όπως έχω ήδη αναφέρει η διαδικασία της διαμεσολάβησης διέπεται από το απόρρητο, το οποίο αίρεται για επιτακτικούς λόγους δημόσιας τάξης, κυρίως για να εξασφαλιστεί η προστασία των πρωταρχικών συμφερόντων των παιδιών ή να αποφευχθεί ο κίνδυνος να θιγεί η σωματική ή ψυχολογική ακεραιότητα προσώπου.

12) Έχω μία απαίτηση κατά ενός πελάτη μου. Θέλω να πάω σε διαμεσολάβηση αλλά σκέπτομαι μήπως παραγραφεί η απαίτησή μου.

Ο νόμος σε προστατεύει. Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση διακόπτει την παραγραφή και την αποσβεστική προθεσμία ασκήσεως των αξιώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της διαμεσολάβησης.

13) Θέλω να είμαι μόνος μου στη διαμεσολάβηση. Μπορώ να πάω χωρίς δικηγόρο;

Όχι. Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης τα μέρη ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος ή ο εκπρόσωπός τους, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα, παρίστανται υποχρεωτικά με πληρεξούσιο δικηγόρο.

14) Θέλω να βγάλω διαζύγιο. Μπορώ να επιλέξω τη διαμεσολάβηση;

Όχι. Η λύση του γάμου απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Είναι διάταξη αναγκαστικού δικαίου. Όλα τα υπόλοιπα θέματα (πχ. επιμέλεια τέκνων, διατροφή συζύγου/ τέκνων, επικοινωνία τέκνων, συμμετοχή στα συζυγικά αποκτήματα, κ.λ.π) μπορούν να ρυθμιστούν και να επιτευχθεί συμφωνία στα πλαίσια διαμεσολάβησης. 

15) Σκέφτομαι ότι δεν μπορέσαμε να τα βρούμε μόνοι μας. Θα μας τα βρει τώρα ο διαμεσολαβητής;

Ναι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κάνουν προσπάθειες για να βρούνε λύση αλλά εάν καθίσεις και μιλήσεις μαζί τους και αναλύσεις τι εννοούν με την λέξη «κάνω προσπάθειες για να τα βρούμε» αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που εννοούνε είναι ότι κάνω προσπάθειες για να αποδεχθεί η άλλη πλευρά τις δικές μου απαιτήσεις. Επίσης μπορεί πράγματι εσύ να κάνεις προσπάθειες αλλά η άλλη πλευρά να μην θέλει να ακούσει, να μην θέλει να μιλήσει, να μην έχει εμπιστοσύνη. Το δεν μπορέσαμε να τα βρούμε αναλύεται σε αυτές τις περιπτώσεις ότι δεν γνωρίζουμε πως θα τα βρούμε. Η επίλυση μίας διαφοράς και η επίτευξη συμφωνίας είναι επιστήμη και τέχνη και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένας διαμεσολαβητής.  
16) Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, πως διασφαλίζομαι ότι θα την εφαρμόσει η άλλη πλευρά;

Το πρακτικό διαμεσολάβησης κατατίθεται, εφόσον ένα τουλάχιστον των μερών το ζητήσει, με επιμέλεια του διαμεσολαβητή στη γραμματεία του μονομελούς πρωτοδικείου της περιφέρειας όπου διεξήχθη η διαμεσολάβηση. Εάν περιέχει συμφωνία των μερών για ύπαρξη αξίωσης που μπορεί να εκτελεστεί αναγκαστικά αποτελεί και εκτελεστό τίτλο .

17) Τι θα πρέπει να σκεφτώ πριν αποφασίσω να πάω για διαμεσολάβηση;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ενημερωθείς πολύ καλά για τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω κάποιου διαμεσολαβητή ή και του δικηγόρου σου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως λειτουργεί η διαδικασία και τι μπορείς να περιμένεις από αυτή. Κατά δεύτερον καλό θα είναι να σκεφτείς κάποια πράγματα που έχουν σχέση με το πρόβλημα ή τη διαφορά. Οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές και μπορούν να σε βοηθήσουν να πας στη διαμεσολάβηση με ευρύτητα πνεύματος και καλή διάθεση.
α) Τι έγινε και προέκυψε το πρόβλημα ή η διαφορά με το άλλο μέρος;
β) Πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή σου, την ψυχική σου ηρεμία;

γ)  Υπάρχει δικό σου μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία της διαφοράς; Εάν υπάρχει, είσαι έτοιμος να αναλάβεις την ευθύνη που σου αναλογεί ;
δ) Μπορείς να μπεις στη θέση της άλλη πλευράς και να σκεφτείς πως «βλέπει» αυτή τη διαμάχη ;  

ε) Υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να κάνεις τώρα για να διευθετηθεί το θέμα και δεν το έχεις κάνει;

στ) Είναι σημαντικό για σένα να έχεις καλές σχέσεις με την άλλη πλευρά;
ζ) Είναι σημαντικό για σένα να έχεις ψυχική ηρεμία;





Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια
http://www.stefaniasouli.gr/prophil


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.