Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Διαζύγιο και ενήλικα παιδιά



Το άγχος που μπορεί να προκαλέσει ένα διαζύγιο σε ενήλικα παιδιά φαίνεται ξεκάθαρα στις περιπτώσεις όπου ο γονιός που εγκαταλείπεται είναι αδύναμος, ευάλωτος ή ασθενής.  

Το «που και πως θα ζήσει τώρα η μητέρα μου ή ο πατέρας μου;» και «το τι πρέπει να κάνω για να διασφαλιστεί νομικά ο πατέρας μου ή η μητέρα μου και να πάρει τη διατροφή που πρέπει και αυτά που δικαιούται» καταδεικνύει το μέγεθος της αγωνίας του τέκνου, ενήλικου πλέον, που διαισθάνεται ή προβλέπει πιθανές δυσμενείς συνέπειες του διαζυγίου.   

Το κύριο μέλημα του ενήλικου παιδιού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πλήρη νομική διασφάλιση των δικαιωμάτων του αδύναμου γονέα. 

Το ενήλικο παιδί θα ζητήσει να ενημερωθεί από δικηγόρο, ωσάν το πρόβλημα να αφορά το ίδιο. Σε κάποιες περιπτώσεις, στο πρώτο ραντεβού, το ενήλικο παιδί θα επισκεφτεί  το δικηγόρο, μόνο του. Λόγοι υγείας του γονιού καθιστούν αδύνατη την παρουσία του, ακόμα και την τηλεφωνική συμμετοχή του ή παρέμβαση.   

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ερήμην του γονέα-συζύγου, αλλά θα είναι σαν να βρίσκεται αυτός/ή εκεί, αφού το παιδί θα έχει φέρει και φωτογραφίες των γονιών του. Θέλει ο δικηγόρος να δει τους γονείς του, να έχει μία πλήρη εικόνα, να καταλάβει για ποιους μιλάει. Ο γονιός-σύζυγος το γνωρίζει αυτό, έχει διαλέξει μαζί με το παιδί του τις φωτογραφίες και νοιώθει ότι βρίσκεται και αυτός/ή στη συνάντηση με το δικηγόρο.  
Στη μέση του ραντεβού, το παιδί βγάζει δειλά τις φωτογραφίες και τις ακουμπάει στο γραφείο. Ζητάει συγγνώμη και τις σπρώχνει απαλά προς το μέρος του δικηγόρου. «Δεν υπάρχει λόγος συγγνώμης. Κάνατε πολύ καλά που τις φέρατε» θα πει ο δικηγόρος στο παιδί και θα κοιτάξει με προσοχή τις φωτογραφίες... 
  
Στη διάρκεια του ραντεβού το παιδί κρατάει σημειώσεις. Έχει πολλά ερωτήματα, πολλές απορίες και τα έχει γράψει όλα από πριν. Το παιδί συνεχίζει να ρωτάει το δικηγόρο και να σημειώνει στο χαρτί. Το παιδί κάνει σενάρια. Το παιδί θέλει να γνωρίζει όλες τις εναλλακτικές. Πως μπορεί να επιτευχθεί μία καλή συμφωνία στο συναινετικό διαζύγιο; Πως πρέπει να πιέσει τον άλλο γονέα και πόσο; Πως μπορεί να διαπραγματευτεί χωρίς να εξοργίσει;  

Το παιδί αγαπάει και τους δύο γονείς του αλλά θέλει να βοηθήσει αυτόν που αδικείται. Λέει ότι δεν φοβάται να πάρει μία ξεκάθαρη θέση και να συγκρουστεί, εάν χρειαστεί.


Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.