Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία


Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού κοριτσιού από τον σύντροφό του, σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, παρουσία διερχόμενων πεζών και οδηγών αυτοκινήτων, οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν το δράστη, ούτε και προσέτρεξαν για να βοηθήσουν το θύμα, και το διπλό σοκ του κοριτσιού, τόσο για τον ξυλοδαρμό τον οποίο υπέστη, όσο και για την αδιαφορία των ανθρώπων που περνούσαν, κοιτούσαν και έκαναν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο, θα ήθελα να αναφέρω το εξής:  Η ενδοοικογενειακή βία, ή η βία στην συντροφική σχέση ή η βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων, ή όπως αλλιώς θέλουμε να την λέμε, αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που είναι σε έξαρση και διαιωνίζεται για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η ανοχή της κοινωνίας, η οποία ενισχύει την εκδήλωση τέτοιων περιστατικών.

 
Το παρακάτω video μπορεί να έχει γυριστεί σε πολυτελείς κατοικίες στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά δεν απέχει πολύ από την Ελληνική πραγματικότητα. Το πείραμα το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της POWA -People Opposing Women Abuse, Οργάνωσης της Νοτίου Αφρικής, που μάχεται ενάντια στη βία κατά των γυναικών, δείχνει έναν άντρα να παίζει ντραμς, πολύ αργά τη νύχτα, και τους γείτονες να του χτυπούν την πόρτα, παραπονούμενοι για το θόρυβο και τη διατάραξη κοινής ησυχίας. Το επόμενο βράδυ ο ίδιος άντρας παίζει στο laptop έναν ηχογραφημένο εικονικό ξυλοδαρμό γυναίκας. Κανείς από τους γείτονες δεν ανταποκρίθηκε, ούτε καν βγήκε από την κατοικία του.




Ο δημιουργός του φιλμ Fran Luckin, μετά την εκτέλεση του πειράματος δήλωσε: "Δεν ήμασταν σίγουροι για το τι θα συμβεί. Μείναμε έκπληκτοι. Οι γείτονες παραπονέθηκαν για τα ντραμς μέσα σε λίγα λεπτά. Παίξαμε το ηχογραφημένο της ενδοοικογενειακής βίας τρεις φορές και δεν έγινε τίποτα".

 
 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.