Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Σεξουαλική παρενόχληση


Στις 8/12/2010 ψηφίστηκε ο Ν.3896/2010 (ΦΕΚ 207/Α) «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης» και εναρμονίστηκε η  νομοθεσία με την Οδηγία 2006/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006 και άλλες συναφείς διατάξεις».

Σύμφωνα με το άρθρο 2 εδ.δ, ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται η εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.2 εδ.α, η παρενόχληση, η σεξουαλική παρενόχληση καθώς και οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση που οφείλεται στην ανοχή ή στην απόρριψη αυτής της συμπεριφοράς συνιστούν διάκριση λόγω φύλου και απαγορεύονται.

Το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες έως τρία (3) χρόνια. 
 
 Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.4, στο άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα (Προσβολή της Γενετήσιας Αξιοπρέπειας) προστέθηκε παράγραφος 5, η οποία ορίζει: «Όποιος τελεί την πράξη της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, εκμεταλλευόμενος την εργασιακή θέση του παθόντος ή τη θέση προσώπου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας, διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες μέχρι τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) Ευρώ».

Περαιτέρω το βάρος της απόδειξης (εκτός από την Ποινική Διαδικασία) το φέρει ο καθού (άρθρο 24 παρ. 1).

Ελάχιστα θύματα έχουν βρει την δύναμη να καταγγείλουν την σεξουαλική παρενόχληση και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Ενδεικτικά να αναφέρω μερικούς:

·       Το θύμα δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του και πως μπορεί να προστατευθεί.

·       Το θύμα "σκοντάφτει ή εμποδίζεται" από την απροθυμία των συναδέλφων/ συνεργατών να καταθέσουν ως μάρτυρες.

·       Το θύμα δεν έχει συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία.   

·       Το θύμα ντρέπεται και φοβάται ότι θα στιγματιστεί.

·       Το θύμα φοβάται ότι θα υποστεί αντίποινα και θα χάσει την εργασία του.

 
Όσον αφορά τα αντίποινα, ο νόμος ρητά απαγορεύει την καταγγελία ή την με οποιαδήποτε τρόπο λύση της σχέσεως εργασίας και της υπαλληλικής σχέσεως, καθώς και κάθε άλλη δυσμενής μεταχείριση όταν συνιστά εκδικητική συμπεριφορά του εργοδότη, λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου, σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση σε βάρος του.

 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.