Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Συναινετικό διαζύγιο ή διαζύγιο με αντιδικία; (Το περιβάλλον επιρροής)


Και ενώ η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί λόγο διαζυγίου (μαχητό τεκμήριο κλονισμού του γάμου- άρθρο 1439 ΑΚ και άρθρο 3 του ν. 3500/2006), ελάχιστα θύματα, όταν αποφασίσουν να χωρίσουν, επιλέγουν το δρόμο της αντιδικίας.

Ακόμα και όταν υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία της κακοποίησης (παλιές και πρόσφατες ιατρικές γνωματεύσεις, ιατροδικαστική έκθεση μετά από κατάθεση μήνυσης κ.λ.π) και έχει κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για μετοίκηση του ή της συζύγου, η πλειονότητα των θυμάτων καταλήγει, στο τέλος, να συμφωνήσει στην πρόταση που υποβάλλεται από την άλλη πλευρά: λύση του γάμου και ρύθμιση όλων των θεμάτων με συναινετικό διαζύγιο.

Συχνά το οικογενειακό περιβάλλον του θύματος δεν κατανοεί αυτή την αλλαγή πλεύσης και αντιδράει στην  απόφαση «οπισθοχώρησης», «παραίτησης» ή «συμβιβασμού», όπως πολλοί αποκαλούν το συναινετικό διαζύγιο και σιγοντάρουν το θύμα για εκδίκηση και τιμωρία του δράστη με κύριο επιχείρημα την επίτευξη ηθικής δικαίωσης.  

Το «Να βγει το διαζύγιο εις βάρος του/της» ακούγεται πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ούτε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η φράση, ούτε τι νομικές συνέπειες έχει μία απόφαση που λύει το γάμο υπαιτιότητα της εναγομένης ή του εναγομένου. Αρκεί που το διαζύγιο εις βάρος του ή εις βάρος της, δεν θα χρεώσει το αγαπημένο τους πρόσωπο με την αποτυχία του γάμου.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να τηλεφωνούν και στο δικηγόρο του θύματος και να ρωτάνε ή να ζητάνε συνάντηση, θέλοντας να μάθουν εάν η απόφαση του θύματος για συναινετικό διαζύγιο είναι απόφαση δική του ή είναι προϊόν προσηλυτισμού και παρέμβασης του δικηγόρου.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω ότι, όταν τα θύματα αποφασίζουν να απεμπλακούν, το κάνουν μετά από πολλή σκέψη και περισυλλογή, γνωρίζοντας ότι η πολυπόθητη ηρεμία και γαλήνη που επιζητούν διακαώς για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί με σκληρές δικαστικές διαμάχες.


Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.