Translate

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Πως θα κατοχυρώσω το βιβλίο μου (Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργού)


Οι περισσότεροι νέοι συγγραφείς όταν ολοκληρώσουν το σύγγραμμά τους ή το βιβλίο τους, (μυθιστόρημα, δοκίμιο, διήγημα, ή ό,τι άλλο έχουν γράψει) ψάχνουν να βρουν τρόπο να το κατοχυρώσουν, ως δικό τους.

Το θέμα της πνευματικής κατοχύρωσης του έργου τους, απασχολεί σχεδόν τους περισσότερους νέους συγγραφείς καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσουν να γράφουν και να γεμίζουν τις λευκές σελίδες, μέχρι το τέλος.

Η προστασία του έργου που δημιουργείται, καθίσταται επιτακτική και είναι μείζονος σημασίας για τους περισσότερους νέους συγγραφείς. Συνηθισμένο είναι, κατά τη διάρκεια δημιουργίας του έργου, να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για να μην αντιγραφεί ή υποκλαπεί αυτό. (Το στικάκι πρέπει να φυλάγεται σε ασφαλές μέρος, όπως και ο υπολογιστής, και επίσης θα πρέπει να έχεις και 2ο  ίσως και 3ο αντίγραφο σε cd, για την περίπτωση που χαλάσει ο υπολογιστής ή το στικάκι. Συνετό είναι, στον Ιδανικό Αναγνώστη ή  στον φίλο εμπιστοσύνης να δίνεις στο χέρι τις σελίδες που θέλεις να διαβάσει, και να αποφεύγεις να τις στέλνεις με email κτλ.)  

Το έργο όμως δημιουργήθηκε για να εκτεθεί και όχι να παραμένει εσαεί, προστατευμένο, τρόπον τινά, στα χέρια του συγγραφέα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα πρέπει να κυκλοφορήσει και να πάρει το δρόμο του προς κάποιο εκδοτικό οίκο.

Τι μπορεί να κάνει ο νέος συγγραφέας για να προστατεύσει το έργο του και τα δικαιώματά του σε αυτό;

Καταρχάς ο νέος συγγραφέας θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο δημιουργός αποκτά αυτοδικαίως πνευματική ιδιοκτησία στο έργο του με τη δημιουργία του έργου. Δηλαδή δεν απαιτείται η τήρηση οποιουδήποτε τύπου και δεν υπάρχει και τέτοια νομική υποχρέωση.  
Περαιτέρω, επίσημη κατοχύρωση με την στενή έννοια του όρου, και όπως την φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποια κρατική ή άλλη υπηρεσία όπου μπορείς να πας και να καταθέσεις το έργο σου και να πάρεις και ένα αποδεικτικό έγγραφο.

Αυτό που μπορείς να κάνεις (πριν στείλεις το έργο σε κάποιο εκδοτικό οίκο), και είναι σημαντικό να το κάνεις για την περίπτωση μίας δικαστικής διένεξης, είναι να εκτυπώσεις το έργο σου και να το πας σε κάποιον συμβολαιογράφο. Αυτός θα σου κάνει Πράξη Κατάθεσης Εγγράφων -στην οποία θα προσαρτάται και το έργο σου- και θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες αυτού (π.χ πόσες σελίδες είναι, ποιος είναι ο τίτλος, από πόσα κεφάλαια αποτελείται κτλ.) και θα αναφέρεται ότι, κατά δήλωσή σου, αποτελεί πρωτότυπη εργασία σου. Η Πράξη Κατάθεσης Εγγράφων έχει έναν αριθμό και μία ημεροχρονολογία. Θεωρητικά, από αυτή την ημεροχρονολογία και εφεξής προστατεύεσαι. Στην πράξη είναι θέμα απόδειξης...

 

Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

4 σχόλια:

 1. Καλησπέρα κ.Σουλή,

  ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες σας.

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μία μέθοδο κατοχύρωσης για την οποία άκουσα τελευταία, αλλά δε γνωρίζω εαν η συγκεκριμένη πληροφορία αληθεύει.

  Ισχύει ότι μπορεί κανείς να κατοχυρώσει κάποιο κείμενο, αρχείο κλπ. στέλνοντας το μέσω email στον εαυτό του;
  Δεν το είχα ξανακούσει, όμως μου φάνηκε λογικό να ισχύει, εφόσον με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποδειχτεί τόσο το ακριβές περιεχόμενο του πρωτότυπου συνημμένου αρχείου όσο και η ημερομηνία της αποστολής του, για τα οποία δεν υπάρχει ούτως ή άλλως κάποιος τρόπος να αλλοιωθούν εκ των υστέρων (ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις οτιδήποτε σε ένα ήδη απεσταλμένο μύνημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι να το προωθήσεις και να το ξαναστείλεις, με τον τρόπο αυτό όμως το νέο μύνημα καταχωρείται με τη νέα ημερομηνία αποστολής και άρα το αρχικό απεσταλμένο email τελικά παραμένει ακριβώς όπως ήταν τη στιγμή της αποστολής του και δεν μπορεί να πειραχτεί με κάποιον τρόπο στη συνέχεια και για αυτό το λόγο δε μπορεί και να αμφισβητηθεί η γνησιότητα του!).

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και την απάντηση σας.

  Ηλίας Τ.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας! Θέλοντας κι εγώ να κατοχυρώσω τα δικαιώματα κάποιων έργων μου (μουσικών), έχω στείλει με e-mail (όπως ο χρήστης Ηλίας Τ) τα κομμάτια σε μορφή mp3 αλλά και το format τους από το πρόγραμμα σύνθεσης, γράφοντας μέσα στο e-mail όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πότε και από ποιον γράφτηκε, σε ποιο πρόγραμμα, και ποια ημερομηνία έστειλα το email (στον εαυτό μου).
   Θεωρώ πως σε περίπτωση κάποιας "παραβίασης", είναι ένα ικανό στοιχείο για να αποδείξει κάποιος το αυθεντικό του έργου. Μάλιστα, αναφορικά με τη μουσική, το ψηφιακό format από το πρόγραμμα κάνει τις πιθανότητες "κλοπής" ενός κομματιού πολύ μικρές, μιας και αυτό ταιριάζει απόλυτα και στον ήχο, και στον χρόνο, αλλά και στα "ολόιδια" όργανα που ακούγονται (το παρομοιάζω σαν μια σφραγίδα που πάντα θα βγάζει την ίδια 'στάμπα' σε σύγκριση με κάποιον που προσπαθεί να 'σχεδιάσει-ζωγραφίσει', δηλαδή αντιγράψει την στάμπα).
   Ζητώ συγνώμη που αναφέρθηκα σε θέματα μουσικής και όχι βιβλίου, αλλά το έκανα επειδή ο Ηλίας Τ. έχει την ίδια απορία με εμένα και έβγαλα κάποια συμπεράσματα από το κείμενο της κυρίας Σουλή.
   Ευχαριστώ πολύ
   Κώστας

   Διαγραφή
  2. Κύριε Κώστα σας ευχαριστώ για την παρέμβασή σας! Αν και δεν γνωρίζω από μουσική είσασταν πολύ διαφωτιστικός.

   Διαγραφή
 2. Καλημέρα σας,

  Δεν το έχω ακούσει αλλά εάν μπορεί να αποδειχτεί ο χρόνος και το ακριβές περιεχόμενο του αρχείου γιατί όχι... είναι θέμα απόδειξης στο Δικαστήριο, εάν κάποια στιγμή δημιουργηθεί πρόβλημα... κάτι ανάλογο είναι και αυτό που λένε "στείλε το κείμενο ή αρχείο, με συστημένη επιστολή στον εαυτό σου και κράτα την απόδειξη και τον φάκελλο (επιστολή) κλειστό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.